Luxemburgban egy újabb díjat söpört be a dadogós juhászlegény, aki átveszi az irányítást

2023.10.22. 13:13
Elnyerte a CinÉast fesztivál ifjú tehetségeket méltató Young Talents díját a borsodi dadogó rapper drámája, a Larry című magyar film – közölte a Nemzeti Filmintézet.

Idén 16. alkalommal rendezték meg október 5. és 22. között a luxemburgi CinÉast filmfesztivált, amely évről évre felvonultatja a közép-európai kortárs mozi új játék-, dokumentum-, rövid- és animációs filmjeit, ezúttal 21 országból.

A dadogós juhászlegény, aki átveszi az irányítást 

Bernáth Szilárd első mozifilmje, a Larry korábban már számos díjat nyert itthon és külföldön, a luxemburgi filmes szemle nemzetközi zsűrijétől pedig a Young Talents díjat kapta meg szombat este – számolt be erről az NFI a közleményében.

A film a juhászként tengődő, 21 éves Ádám történetét meséli el, aki dadogása miatt elszigetelve él erőszakos apjával egy borsodi faluban.

Miután rádöbben, hogy a rapzene segítségével képes kifejezni a benne rejlő dühöt és frusztrációt, barátai benevezik egy tehetségkutató versenyre.

Az élő fellépés közeledtével azonban Ádámnak nemcsak a dadogását kell leküzdenie, de saját élete felett is át kell vennie az irányítást.

A dadogó rapper díjesőt hozott a filmfesztiválokon   

A film világpremierje 2022-ben a Tallinn Black Nights A kategóriás fesztiválon volt, majd elnyerte a cottbusi filmfesztivál legjobb első filmnek és legjobb ifjúsági filmnek járó díjait, illetve a Skopje Cinedaysen a filmkritikusok díját.

A főszereplő, Vilmányi Benett az alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját nyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon. 

Az apát alakító Thuróczy Szabolcs pedig megkapta a legjobb férfi mellékszereplőt illető Magyar Mozgókép Díjat.

A filmintézet támogatásával készült Larry rendezője Bernáth Szilárd, operatőre Hartung Dávid, zenéjét Sperling Andor szerezte, vágója Szabó Tomi. A FocusFox produkciójában készült alkotás producere Muhi András és Ferenczy Gábor volt.