Menekült szülők nyomására átneveznék az Anne Frank napközi otthont

2023.11.06. 12:20
Komoly vitákat váltott ki a németországi Stendal városrészben, Tangerhüttében található napközis otthon nevének tervezett átnevezése. Az Anne Frank nevét viselő önkormányzati intézmény a jövőben a Világfelfedező nevet viselheti. A terv ellen több szervezet is felszólalt. A város szerint a névváltoztatásról szóló döntés „jelenleg nincs függőben”.

A szász-anhalti német tartományban élő, migráns hátterű szülők támogatták azt a döntést, hogy átnevezzék az Anne Frank napközi otthont Tangerhüttében, az állam egy kisvárosában, írta meg több német lap, köztük a mdr.de. A lépést a szülők kezdeményezték, akik gyermekeiknek nehezen tudták elmagyarázni Anne Frank jelentőségét. A német lapok szerint a leghíresebb zsidó lányról elnevezett bölcsőde átnevezéséről szóló döntés heves vitákat váltott ki.

A 15 éves korában, egy koncentrációs táborban tragikusan meghalt Anne Frank névváltoztatásának ötlete migráns szülőktől származik – állítja az óvoda igazgatója. „Információink szerint a menekült szülők bizonytalanok a névvel kapcsolatban, és nehéznek találják elmagyarázni gyermekeiknek” – áll a közleményben.

Gondolkodjanak rajta

A nyitott társadalmat hirdető Miteinander nevű szervezet azonban nem ért egyet a névváltoztatás ötletével. Szerintük léteznek hatékony és életkoruknak megfelelő oktatási koncepciók, amelyekkel a gyerekeket és a fiatalokat taníthatják Frank életéről és annak történelmi jelentőségéről.

A napközi átnevezése rossz jelzést küld, különösen a mostani, az antiszemitizmus erősödésével jellemezhető időszakban. A szimbolikus átnevezések esetében most minden eddiginél nagyobb érzékenységre van szükség.

A magdeburgi Német–Izraeli Társaság elnöke, Tobias Krull szerint a névváltoztatás rossz üzenet lenne. S bár a napközis otthonok alapvetően szabadon dönthetnek a névválasztásról, egy ilyen projekt még mindig érzékenységet igényel.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottságot is megdöbbenti a névváltoztatási javaslat. A névváltoztatást a szervezet alelnöke, Christoph Heubner is bírálja. 

Ha hajlandó vagy ilyen hanyagul elvetni a saját történelmedet, különösen az új antiszemitizmus és jobboldali szélsőséges időkben, és ha Anne Frank nevét alkalmatlannak tartják a nyilvános térben, akkor csak félni és szorongani lehet. Miközben hazánkban rendkívül fontos az emlékezés kultúrája

– mondta Christoph Heubner alelnök a bizottság Tangerhütte városának címzett nyílt levelében, amelyben az átnevezés újragondolását kéri.

Kitartanak az ötlet mellett

A város vezetői viszont kitartottak a névváltoztatás melletti döntésükben. Andreas Brohm, a város polgármestere szerint az átnevezés egy tágabb koncepció része, amely a bölcsődébe járó gyermekek sokszínűségét kívánja ünnepelni. „Végül a szülők és az alkalmazottak olyan nevet szerettek volna, amely „gyerekbarátabb”, és „az elképzelésükhöz jobban illeszkedik”. Az ő igényeik fontosabbak, mint „a globális politikai helyzet”.

A napközi otthon 1970 óta viseli Anne Frank nevét. „Most a szülők Világfelfedezőkre akarják átnevezni” – írja a BILD. A cikk szerint Frank már nem igazodott a „diverzitás új fókuszához”. Brohm kijelentette, hogy sok szülő azon vágya, hogy átnevezzék a bölcsődét, nagyobb súllyal bír, mint a globális politikai helyzet.

Az önkormányzat sajtóközleményében azt írta, hogy a bölcsőde az elmúlt 14 hónapban megújulási folyamaton ment keresztül. A folyamat részeként 2023 elején vita alakult ki arról, hogy ezt az alapvető koncepcióváltást új névvel tegyük a külvilág számára egyértelművé. Ezekre a megbeszélésekre utoljára nyáron, a helyi tanács ellenőrzésekor került sor.

Andreas Brohm polgármester az írásban megköszönte a „sok építő jellegű javaslatot és ötletet, amelyek új dinamikát adnának a mérlegelési folyamatnak”. A sajtóközlemény szerint a névváltoztatásról szóló tárgyalások még folynak, „anélkül, hogy döntés születne”.