Szerkesztőség néven nyílt kulturális központ Budán

2023.11.10. 10:22
Multifunkcionális hely, kávézó, dizájnbolt, találkozási pont, kiállítótér, munkaállomás: ez a november 9-én megnyílt Szerkesztőség, amely Májkül Nájt (Dóczi Attila) kiállításával és az L.A. Suzi koncertjével indul útjára.

Az új központ nem az egyediségre vagy a hiánypótlásra törekszik, inkább lehetőséget teremtene a közös gondolkodásra. Az Új Művészet képzőművészeti folyóirat által életre hívott Szerkesztőségben nemcsak kulturális és művészeti eseményekre látogathatnak el az érdeklődők, hanem részt vehetnek az alkotók, képzőművészek, dizájnerek, elméleti szakemberek és a műkedvelők által folytatott párbeszédben is. 

A nyitóesemény után a kiállítás, valamint a Szerkesztőség kávézója és dizájnboltja november 13-tól várja a látogatókat.

Az Új Művészet ezentúl nem csak kiadója a print és online folyóiratnak, hanem egy olyan platformként kíván működni, amely életre hív különféle kollaborációkat, aláhúzva ezzel kísérleti, előremutató és a kortárs művészeti színteret gazdagító jellegét

– derült ki az esemény sajtóközleményéből.

A Such Magic című nyitókiállításon Májkül Nájt (Dóczi Attila) mutatkozott be, akinek enteriőr-központú műalkotásainak fontos részét képezik a tömeggyártott termékek, továbbá a kilencvenes-kétezres évek digitális forradalma. A válogatás központi eleme a vizuális sokkhatás, az állandó képi ingerek és azok hatása az emberi pszichére. 

Ezzel kezdetét vette a Szerzőnk kurátor című kiállítássorozat, amelyben az Új Művészet szerzői tűnnek fel kurátorszerepben. A sorozat – ahogyan maga a hely is – arra ad lehetőséget, hogy nem összeszokott párosok találkozzanak és gondolkozzanak együtt.

Az esten koncertező L.A. Suzi duója – Szalai Anna (Mambo Rumble, Csillagrablók, lil N) és Dorozsmai Gergő (The Moog, Csaknekedkislány, Gustave Tiger, Mayberian Sanskülotts, Felső Tízezer) – 2021-ben alakult. 

A helyet Rudolf Anica, az Új Művészet vezető szerkesztője és Sirbik Attila, az Új Művészet online főszerkesztője, a Symposion kiadó vezetője hívta életre, a Szerkesztőség arculatát Solymosi Mór és Kárpáti Tibor jegyzi.