Újabb múzeum körül dagad a botrány a gyermekvédelmi törvény miatt

2023.11.16. 09:48
Nemrég a Néprajzi Múzeum elkülönítette Claudia Andujar fotóművész és aktivista homoszexuálisokról készített fotóit. Emiatt az Egységes Diákfront egy tüntetőleges múzeumlátogatásra szólított fel.

Korábban beszámoltunk róla, a Néprajzi Múzeum elkülönítette Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista homoszexuálisokról készített fotóit. A kiállításrészletnél kihelyezett kétnyelvű tábla felhívása szerint a képeket csak 18 év feletti személyek tekinthetik meg.

Emiatt most közös múzeumlátogatásra invitálja a diákokat az Egységes Diákfront. Nyílt levélben szólították fel Kemecsi Lajost, a Néprajzi Múzeum főigazgatóját, hogy távolítsa el a Claudia Andujar fotókiállításán kihelyezett kordont, ami sérti a diákok és fiatalok szabad művelődésének jogát.

Arra kérik az embereket, hogy november 16-án 17 órakor közösen látogassák meg a kiállítást és szólítsák fel együtt a főigazgatót, hogy távolítsa el a kordont.

Este 19 órakor pedig tüntetés lesz a Corvinus Egyetemnél, ahol a kirúgott egyetemi tanárért, Ádám Zoltánért demonstrálnak. A kultúra folyamatos cenzúra és tiltás áldozata szerintük. A Facebook-esemény és a nyílt levél ezen a linken érhető el. 

A mostani esetnek köze lehet a nemrég nagy port kavart ügyhöz is. Mint azt korábban  megírtuk , Csák János kulturális és innovációs miniszter azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Az utóbbi napokban a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás (World Press Photo) körüli ügyek borzolták a kedélyeket a Magyar Nemzeti Múzeum körül.