Kiderülhetett, mi Banksy igazi neve

2023.11.22. 10:53
Banksy misztikumát és esszenciáját kétségkívül az anonimitása adja. A világhírű utcai művész azonban lehet, hogy már felfedte a valódi nevét.

Nemrég újra felkapták a neten azt az interjút, amelyben Banksy talán felfedte a nevét. Az eredetileg 2003-ban rögzített anyag a napokban jelent meg a BBC The Banksy Story című podcastsorozat ráadásepizódjaként – írja a CNN.

Húsz éve tudjuk?

Amikor Nigel Wrench, a BBC egykori művészeti tudósítója megkérdezte a művészt, hogy Robert Banksnek hívják-e – ahogyan arról a The Independent akkoriban beszámolt –, a művész csak annyit válaszolt:

Robbie.

Wrench megosztotta az archív interjút a podcast házigazdájával, James Peakkel, miután meghallgatta a tíz epizódból álló sorozatot, amely a művész karrierjének fellendülését mutatta be (és tartalmazott egy nem ellenőrzött hangfelvételt az amerikai National Public Radio 2005-ös interjújából).

Banksy 2003-as kiállítása – amely nem sokkal a Wrenchnek adott interjúja után nyílt meg – graffitizett rendőrségi furgonokat és a Metropolitan Police kék kockás mintáival festett élő haszonállatokat ábrázolt. A művész ezekről a politikai témákról beszélt a Wrenchkel készített interjúban belül.  

Vandalizmus vagy művészet?

A politikai témák ellenére Banksy 2003-ban azt mondta a Wrenchnek, hogy nem tartja magát „annyira politizálónak”. A vandalizmusról és a művészethez való hozzáállásáról így nyilatkozott: 

A vandalizmus gyorsabb módja annak, hogy kifejezd a véleményedet. Kevesebb időbe telik elkészíteni, mint amíg az emberek megnézik.

Ami Banksy valódi nevét illeti, nem mehetünk biztosra, a művésznél ugyanis nem minden az, aminek látszik. Ha valamit, akkor ezt már tudni a szatirikus humoráról, izgalmas módszereiről és témáiról ismert alkotóról.