Világhírű művészek találkoznak a Zeneakadémián

2023.11.22. 15:41
Grandioso bérletsorozatának keretében három koncertet ad az Anima Musicae Kamarazenekar november és május között. Világsztár szólisták és öntörvényű zeneszerzők működnek együtt a Zeneakadémia Nagytermében.

A zenekar a bérletsorozat első, november 29-i koncertjén megadja az alaphangot: a C–tonalitásban írott művek az idők drámaiságára irányítják a figyelmet. A nagy klasszikusok, Haydn és Mozart, valamint a XX. század hol megrendítő, hol groteszk képviselője, Sosztakovics adja meg a zene időbeli határait. 

Az Anima Musicae szólistája a trombita Paganinijeként emlegetett világsztár, Szergej Nakarjakov lesz, aki páratlan virtuozitását és zeneiségét két hangszerén is bemutatja. Sosztakovics kettősversenyében ígéretes partnerként társul hozzá a Berlinben élő fiatal portugál zongoraművész, Raúl da Costa, akit rangos nemzetközi versenygyőzelmei mellett mély zeneisége és átható kamarai attitűdje jellemez

– írják az esemény sajtóközleményében.

Az együttes 2010-es megalakulása óta több nemzetközi verseny (SCL Fesztivál – Bécs, Musikverein, kiemelt 1. díj, T. I. M. Competition, Párizs, 3. díj) és hazai díj (Artisjus-díj, Junior Prima díj, Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018–2020 cím) kitüntetettjeként Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője.  

Az együttes visszatérő vendége a legnevesebb koncerttermeknek, mint a Zeneakadémia, a bécsi Musikverein, a berlini Philharmonie, a lipcsei Gewandhaus, és olyan rangos fesztiváloknak, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Nomus Fesztivál, a Fesztivál Akadémia Budapest, az Ars Sacra Fesztivál, a belgrádi Guitar Art Festival vagy a bilbaói Musika Festival. Ami a szólistákat illeti, visszaétérő partnereik Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, David Grimal, Giovanni Guzzo, Kelemen Barnabás, Alexander Sitkovetsky, Kirill Troussov.