A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyokra és kényszermunkásokra emlékezünk

78e35ac827e555f10415987d6d3d30ee
2023.11.24. 19:45
Minden évben november 25-én emlékezünk meg arról a több mint 700 ezer magyarról, akiket a II. világháború évei alatt vagy azt követően deportáltak a Szovjetunió kényszermunkatáboraiba. Közülük 300 ezren soha többé nem tértek vissza a hazájukba.

Az esemény alkalmából nagyszabású múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak a Terror Háza Múzeumban.

A programon részt vevő budapesti középiskolás diákok eredeti műtárgyak és Gulag-túlélőkkel készült interjúk segítségével ismerhették meg a modernkori rabszolgaság történetét.

Arra a kérdésre is választ kaphattak a résztvevők, hogy milyen hatással volt a nemzetiszocialista koncentrációs táborokra a Gulag-szigetvilág.

A foglalkozás célja az volt, hogy megismertessék a mai középiskolás generációval annak a rabszolgasorsnak a történetét, amely az 1940-es és 1950-es években több mint 700 ezer magyar embernek jutott osztályrészül.

Továbbá az, hogy bemutassák, miért jött létre a szovjet kényszermunkatáborok rendszere, és láttassák, hogy milyen életet éltek ott a fogvatartottak, akik közül sokan éveket, évtizedeket kényszerültek eltölteni emberhez méltatlan körülmények között – áll a Terror Háza Múzeum közleményében.

(Borítókép: Terror Háza Múzeum)