Hihetetlen, hogyan kapcsolódik össze Budapest és a divat

üres
2023.11.25. 16:57
Egyedülálló kiállítás nyílt az óbudai Kiscelli Múzeumban. A tárlat különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre tiszteleg a divat, valamint Budapest városának története előtt, összekötve a kettőt.

A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma a főváros százötvenedik „születésnapja”, azaz Pest, Buda és Óbuda egyesítésének kerek évfordulója alkalmából rukkolt elő a kiállítás ötletével. Hamarosan megszületett az átfogó tárlat, amelynek keretében Budapest divattörténetének elmúlt 150 évét ismerhetik meg az érdeklődők.

A Divat & Város című tárlat 2023. november 17-én nyílt meg. Azonkívül, hogy a város fejlődésének állomásait bemutatja, kitér arra is, hogyan alakította és tükrözte a divat az egyes korok társadalmi és kulturális változásait, valamint milyen szerepet játszott az öltözködés a város identitásának formálásában.

Vizuális időutazás

A divat és a város összefonódásában a történelmi-politikai események, a technológiai fejlődés, az életmód folyamatos változása és a divatvilág híreinek terjedése kulcsfontosságú volt. 

A kiállítás több mint százhúsz teljes öltözékkel, valamint divatkiegészítőkkel, dokumentumokkal, zászlókkal, jelvényekkel és más tárgyakkal kelti életre a múlt különböző korszakait. 

A tárlat keretében mintegy kétszázötven tárgyat állítottak ki. Az 1873-tól 2023-ig terjedő időszakot felölelő tárlaton az egyes évekhez – valamint azok eseményeihez – külön darabok kötődnek, így érzékletesebbé teszik a múltat.

A tárlat körülbelül kilencven százaléka a múzeum saját gyűjteményéből származik, míg a többi darab a nagyobb kulturális intézményeknek (Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Iparművészeti Múzeum, Hadtörténeti Múzeum, Országos Széchényi Könyvtár) köszönhetően került a Kiscellihez.

A ruha nem csupán viselet, hanem információhordozó is, megragadja egyedi társadalmi és gazdasági környezetét, a viselőjének státuszát, korát és egyéniségét is. A divat a korszellem lenyomata, megismerése által nemcsak a múltat érthetjük meg jobban, hanem közelebb kerülhetünk a jelenhez, a jövőnkhöz is és legfőképpen önmagunkhoz

– vallja Szatmári Judit Anna, a tárlat kurátora. 

Mesék a múltból

A szín (és téma) szerint kategorizált tárlat legrégebbi darabjai egészen régről, a kiegyezést követő évekből származnak, amikor az újonnan egyesített magyar főváros hihetetlen fejlődésnek indult. A századforduló Budapestjét a kiállításon többek között néhány, a XX. század elejéről származó, szecessziós divat szerint készült női ruha képviseli. A világháborúk, az államosítás és a szocializmus divatra való hatása szépen kirajzolódik a dokumentumokból. 

Annak ellenére, hogy a kiállított tárgyak zöme női viselet, számos férfi-, illetve gyerekruha is a tárlat részét képezi.

A használati eszközök, divatlapok és öltözékek mellett archív felvételek, illetve a kiállításra készült videóanyagok színesítik az élményt.

A kiállítás koncepciójában a 2000-es évek jelentik a határvonalat. Az új évezredtől kezdve már nem évek szerint kategorizálnak, hanem huszonhárom kortárs magyar divattervező Budapest ihlette munkáit tekintheti meg a közönség a kiállítás elején. A tervezők ezeknél a daraboknál környezettudatos megoldásokat, újrahasznosított anyagokat és etikus gyártási módszereket alkalmaztak.

(Borítókép: A Divat & Város című kiállítás megnyitója 2023. november 17-én. Fotó:  Image Tellers /  Florence Lifestyle Agency)