Csoda történt a Balaton mellett

16-scaled
2023.11.26. 19:28
Estébe nyúló eseményen vehettek részt az érdeklődők november 24-én a Capa Központban. A kortárs fotómúzeum adott otthont a Közös többszörös – Tapasztalatok a Bakony-Balaton művészeti életéből című előadásnak, amely a Balaton környéki településeken lebonyolított projektek hátterébe engedett betekintést.

Idén Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, így a Veszprém-Balaton 2023 EKF-program célja, hogy a régió rejtettebb településein összekapcsolja a helyi alkotókat, a kortárs művészet jól ismert szereplőit, valamint a környékbélieket.

Hogyan valósul ez meg?

Többek között a Kultháló-projekt keretében, amely kiemelkedő eseménysorozat a régiós kezdeményezések palettáján. A Kultháló 2023-ban már tizenegy bakonyi és Balaton-felvidéki bázison működik; a beavatást – a kultúra passzív befogadása helyett a tevékeny részvételt – emeli fókuszba.

Ebben a projektben vett részt a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ is. Az intézmény öt tapasztalt fotóst kért fel arra, hogy térben és időben összekössék a helyszíneket, és bemutassák a településeken zajló intim, ugyanakkor professzionális alkotói folyamatokat: színházi és zenei előadásokat, képzőművészeti workshopokat. A fotósok:

  • Bakonyi Szabolcs,
  • Hajdú D. András,
  • Horváth Katalin Fanni,
  • Mohai Balázs,
  • Oláh Gergely Máté.

A fotográfusok megkísérelték leképezni a művészet születésének pillanatait. Mindezt olyan képekkel sikerült elérniük, amelyek a szavakkal nehezen megragadható információkat mindenki számára átélhetővé tették.

Hogyan születik meg egy kórusmű előadása a bakonybéli Szent Mauríciusz-kolostor szerzetesei és a világ egyik vezető barokk együttese közös alkotófolyamatában? Mi inspirálja leginkább Bukta Imre festőművészt Vöröstón? Milyen dalt ír Beck Zoli a badacsonytördemici iskolásokkal? Hogyan talál rá a közös hangra a világhírű jazztrombitás, Erik Truffaz és Vázsonyi János?

A fotók mindegyik kérdésre választ adnak. 

Tizenegy központ

A Kultháló bázisát alkotó települések – Badacsonytördemic, Bakonybél, Balatonboglár, Gyulakeszi, Hegyesd, Magyarpolány, Mindszentkálla, Pécsely, Salföld, Vöröstő és Zánka – a kultúra jól ismert szereplőit fogadták. A helyi alkotókhoz és közösségekhez vendégségbe érkező művészek az ott meglévő értékekre építve hoztak létre közösen műalkotásokat. 

A projekt alatt a megismerés, a beavatás, az át- és megélhető, bárki számára befogadható kultúra állt a középpontban. Festészettől a komolyzenéig, street arttól a színházig, költészettől a jazzig kalandozva összművészeti jellegű eseménysorozatok, workshopok, táborok, beszélgetések és alkotóműhelyek újszerű módon tették átélhetővé a különböző művészeti ágakat.  

  1. Pécselyen, Magyarpolányban és Hegyesden meglepő közelségben, a helyiek életébe bekapcsolóva, az ő részvételükre, történeteikre és történelmükre építve születnek meg a színházi előadások.
  2. Bakonybélben és Gyulakeszin a zeneszerető kisközösségek komolyzenei menedékként olykor világhírű kórusokat, hangszereseket és énekeseket látnak vendégül. 
  3. Vöröstón, Hegyesden, Magyarpolányban, Balatonbogláron, Salföldön és Gyulakeszin a régió értékeire építő kortárs képzőművészet válik a hétköznapok részévé.
  4. Badacsonytördemicen és Salföldön a csoportban zenélés, a közös alkotás örömét átélve a kortárs könnyűzene és jazz kerül a középpontba.

A meghívott, a projektben alkotóművészként részt vevő vendégek (Vikman Pál, az Orlando Énekegyüttes alapítója, kórusvezető; Bukta Imre Kossuth-díjas festőművész; Horváth Csaba rendező, a Forte Társulat alapítója és művészeti vezetője) saját élményeikről és tapasztalataikról is meséltek a közönségnek. 

A projektről készült fotókból december 1-jén Veszprém várában nyílik kiállítás.

(Borítókép: Hajdú D. András – Modern Art Orchestra)