Semmilyen lehetőséget nem adtak neki, disszidált, most rangos díjjal tüntették ki Németországban

2023.11.30. 16:24
Leslie Mandokit 2023. november 29-én ünnepi keretek között kitüntette a bajor kormány a 40 éve alapított világhírű stúdiója alkalmából, ugyanis ő lett az év vállalkozója.

Leslie Mandoki zenész a mai napig pesti srácnak vallja magát. Pályája kezdete óta töretlen sikernek örvend, már több mint öt évtizede a nyugat-európai zeneipar élvonalában tevékenykedik. A 1970 évek elején Erdős Péter, aki abban az időben a magyar könnyűzene ízlésformálója volt, azt mondta Leslienek, hogy semmilyen lehetőséget nem ad neki a zenei pályán, sőt még útlevele se lesz soha. Ennek a „művészi és emberi támogatás” dacára, Leslienek az volt a válasza, hogy 1975-ben disszidált barátaival: Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval Magyarországról, akikkel mai napig közeli barátságban áll – olvasható a Mandoki Soulmates hozzánk eljuttatott közleményében.

Mándoki 1978-ben létrehozta az első kis stúdióját, ami az évek során fejlődött és bővült. 40 évvel ezelőtt megalapította a világszínvonalú Red Rock Stúdiót a festői szépségű Starnbergi-tó partján, amelynek tervei Niel Grand amerikai mérnök nevéhez fűződik. A studiót az évek során folyamatosan modernizálták a 21. század követelményeihez, hogy globálisan is az élmezőnyben maradjon. Az első platinalemez ami Leslie nevéhez fűződik 1979-ből való, és azóta se múlt el év az aranylemezek nélkül.

A Red Rock Stúdió az egyik legnagyobb stúdió Európában, ahol olyan ikonokkal dolgozott már együtt, mint Phil Collins, Lionel Richie, Bonnie Tyler, Chaka Khan.

A stúdió kiemelkedően hozzájárult a Disney filmzenék létrehozásához, mint például a Mackótestvér vagy a Tarzan filmek zenéjéhez. Emellett  évtizedek óta szoros munkakapcsolatban áll az Audi-Volkswagen csoporttal és több ezer ipari és reklám hangzást jegyez, számtalan német tv műsor zenéje készült itt, továbbá az FC Bayern himnusza, az olimpia megnyitó dalai is ide kapcsolódnak, de még az Angela Merkel kampányok zenéje is itt született.

Elkötelezettség és kiváló szolgálat

Az ünnepi átadón a Bajor Parlament elnöknője Ilse Aigne köszöntötte Leslie Mándokit és adta át a kitüntetést. A piacvezető SIXT cég tulajdonosa Erich Sixt a gazdasági szektorból, a zeneiparból a híres német rocksztár Peter Maffay is beszélt Leslie eredményeiről. 

Leslie 100%-ban képviseli azt a minőséget, amiért bárki is a zenei pályát választhatja, csak gratulálni tudok az elért eredményekhez

– Markus Söder, bajor miniszterelnök, aki a Mandoki Soulmates 30 születésnapját is köszöntötte.

Gratulálok neked Leslie, az elkötelezettséged és a kiváló szolgálatod a művész világban példaértékű!

– ezt már Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke mondta.

Az eseményen a 40 éves jubileumi Red Rock stúdió mellett kiemelték a világhírű többszörös platina és aranylemezes Mandoki Soulmates 30. évfordulóját is, amelyet szintén Leslie alapított, és amelynek tagjai között olyan ikonok találhatók, akik a progresszív rock és a fusion jazz terén alkottak maradandót.szen az angol és a magyar nyelvű album is tarolt.