Központban az elmúlt tíz év legrangosabb filmjei

2023.12.09. 13:47
„A Te tíz éved hogy telt?” – tette fel a kérdést a 2024 januárjában tizedik jubileumát ünneplő Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a BIDF, amely az elmúlt tíz esztendőben Magyarországra hozta a világ legrangosabb filmjeit.

„Az eltelt tíz évet tízéves gyerekek szimbolizálják felületeinken, mert nem mindegy, hogy egy társadalom vagy egy ember életében tíz év hogyan telik el” – hangsúlyozzák a szervezők.

2024. január 27. és február 4. között hetven, többszörös díjnyertes film szerepel a fesztivál felhozatalában. Több mint kétszáz vetítéssel, ötven civil nagykövettel, huszonöt nemzetközi zsűritaggal. Budapesten a Cinema City Mammut moziban, valamint Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben várják a nézőket. 

Kiemelt programok

A negyven versenyfilm öt szekcióban versenyez. 

  • A Te országod,
  • A Te harcod,
  • A Te titkod,
  • A Te hited,
  • A Te vágyad.

A 10. BIDF alkalmával ismét Oscar-díjas rendezők filmjeit, valamint a díjra jelölt filmeket (Defiant, Total Trust) hívott meg a fesztivál, a közönség pedig minden vetítés után a filmek alkotóival és szakértőkkel beszélgethet. 

A magyar szakma előtt az elmúlt tíz év magyar filmjeiből készült válogatással (Best of BIDF) tiszteleg a fesztivál. GÁZA címmel a korábbi évek izraeli-palesztin témájú filmjeit láthatja újra a közönség, szintén szakértői beszélgetésekkel összekötve.