Márkó és Barna Síkideg ÉLŐBEN: Vályi Pista és a szuperszatyor

DSC7017 másolat
2023.12.09. 13:08
Van-e szatyormaffia, gonoszak-e a macskák, és miért nem lehet tökéletesen beállítani az ülést az autóban? Ezekről is idegeskedett az autós újságírás pápája, Vályi Pista a Márkó és Barna Síkideg podcast legújabb adásában.

A Facebook-help rovatban ezen a héten volt szó olyan emberről, aki egy félig megevett, nyitott zacskó chipset szeretne elcserélni két BKV-jegyre; másvalaki albínó, raszta fiút szeretne lerajzolni; de volt olyan is, aki intimtorna-„bigyót” adományozna.

Barna azonban talált egy boszorkánytalálkozó eseményt is, ahol tearituáléra invitálják az embereket. A részvétel csupán tízezer forint, cserébe egy néma vacsorával egybekötött hangfürdő jár. 

A főnök

Vályi Pista azt mesélte, együtt él egy macskával, akivel olyan a viszonya, mint Mészáros Lőrincé és a miniszterelnöké.

Nem az ő nevén van a ház, de ő a főnök.

Nem felhőtlen a viszonyuk, a macska ráadásul kétszer annyiért eszik, mint ő. Legutóbb például éppen egy nyugodt délutánja volt Pistának, amikor a macska kijött a szobából, ránézett a nagy sárga szemével, majd tartva a szemkontaktust, odahányt a parkettára.

Ilyenkor az embernek két választása van. Vagy hagyja, hogy a fehér hányáshab kimarja a parkettát, vagy felkel, és feltakarítja.

Márkónak is van macskája, az ő viszonyuk sem felhőtlen. Nemrég például a robotporszívó kente szét módszeresen a macskaszart a csempén – az egész lakásban.

Embereknek tervezve

Vályi Pista az értelmetlen marketingbullshittől lesz síkideg, főleg akkor, ha az autóbemutatóban tűnik fel.

Selyemgubóként óvó, tudatosan kialakított utastér, amiben az utasok szabadon élvezhetik az utazással töltött időt.

Vályi nem érti, ez mit jelent, hiszen csupán egy autóbelsőről beszélünk. Aztán van olyan is, ahol azt írják,

az innovatív, digitális visszapillantó tükrök a kedvezőtlen időjárási viszonyok között is tisztán megjelenítik az autó környezetét.

Tehát pont azt csinálja, mint egy tükör. Ráadásul csak addig jelenítik meg tisztán az autó környezetét, amíg be nem koszolódnak.

A tervezést az emberközpontú értékrend vezérelte.

Miért, kinek tervezték volna, ha nem embereknek? – tette fel a kérdést Vályi.

A szatyormaffia szelleme

Barna attól ideges, hogy az ülést nem tudja beállítani rendesen az autójában. Ha a kezét kinyújtja, a lába nem éri el a pedált, ha pedig a lába eléri a pedált, a keze lesz behajlítva.

Márkó azon húzta fel magát, hogy a közértben a darabra árazott paprikát is le kell mérni. Hiába ajánlotta fel a kasszásnak, hogy leszámolhatják azt a két paprikát a pénztárnál is, a hölgy nem engedett, vissza kellett menni vonalkódot nyomtatni.

Barnát az húzza fel, hogy amint ráragasztja a vonalkódot, már nem tudja újrahasznosítani a műanyagot. Pista meg van győződve róla, hogy létezik egy szatyormaffia, hiszen hiába próbál úgy vásárolni, hogy ne vegyen új szatyrokat, otthon folyamatosan szembejön vele egy újabb. Van a nagy, vállon átvetős IKEA-s, van a vékony pici, ami nem tudod, mikor szakad el, és persze van a szuperszatyor, amiben az összes többi alábbvaló szatyor lakik – a mosogató alatt.

A Márkó és Barna Síkideg következő élő adásának vendége Fekete Giorgio és Héra Barnabás lesz. A január 16-ai előadásra itt lehet jegyet venni.

A Márkó és Barna Síkideg korábbi epizódjai itt nézhetők vissza.

(Borítókép:  Vályi Pista. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)