Habsburg főhercegnő méltatta Trill Zsolt színművészt a 15. Arany Medál-gálán

2023.12.14. 21:54
December 13-án, szerdán adták át a közönség által odaítélt Arany Medál-díjakat a budapesti Bethlen Téri Színházban. Esztergályos Cecília, Kossuth-díjas színművész, Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas író-költő, Jordán Adél, Sodró Eliza, Trill Zsolt színművészek és Gauder Áron filmrendező vehette át a kitüntetéseket.

Juhász Anna irodalmár, műsorvezető, az Arany Medál-díjátadók háziasszonya az ünnepségen kiemelte, Navarrai Mészáros Márton író, újságíró, szerkesztő tizenöt évvel ezelőtt, tizenéves budapesti gimnazistaként álmodta meg az Arany Medál-díj indulását jelentő kezdeményezést, ami jelentős érdem, hiszen meg kell becsülni, ha egy fiatalember tenni szeretne a kultúráért, alakítani kívánja a művészeti életet.

Navarrai Mészáros Márton újságíró, szerkesztő, az Arany Medál-díj alapítója köszöntőbeszédében arról szólt, hogy „sokkal több munka, építkezés, tervezés-szervezés van az elmúlt tizenöt évben, mint amit a másfélévtizedet jelentő szám jelent.” A díjalapító hangsúlyozta: Juhász Anna 2013-ban vállalta az Arany Medál-díjátadók háziasszonyi szerepkörét, és ugyancsak tíz éve annak, hogy a kulturális elismeréseket Budapest VII. kerületének 1929 óta működő játszóhelyén, a Bethlen Téri Színházban adják át.

„Két féle alkotó van: az, amelyik örül a díjnak, és az, amelyik nem. Utóbbival, már ha van ilyen, még nem találkoztunk. 2008 óta, azóta, hogy tizenévesként megálmodtam a díjat, hetvennél több alkotó vehette át a kitüntetést – köztük egy Oscar-díjas, négy Nemzet Színésze, tucatnyi Kossuth-díjas. Vissza még senki nem utasította” – fogalmazott Navarrai Mészáros Márton.

Trill Zsolt mint huszár

Megnyitóbeszédében Szücs Balázs, Budapest VII. kerülete alpolgármestere a törekvést, a magándíjak fontosságát és kerület gazdag kulturális sokszínűségét méltatta. „Valószínűleg az egy négyzetméterre jutó Kossuth-díjasok számaránya tekintetében is rekordot döntünk” – mondta a közönség derültségére.

Az év színészének járó Arany Medál-díjat Trill Zsolt, Jászai-díjas színművész vehette át. A Nemzeti Színház oszlopos tagjának Kossuth-díjas pályatársa, a jövőre kilencvenéves Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze adta át a Szeredi Sára üvegtervező művész által megálmodott díjat.

Trill Zsoltot Habsburg-Lotharingiai Zsófia főhercegnő, IV. Károly, az utolsó osztrák-magyar uralkodó huszonkét éves dédunokája köszöntötte élő videóüzenetben Bahreinből. „Szívből gratulálok Trill Zsolt művész úrnak, aki megszemélyesítette Hadik Andrást, Mária Terézia uralkodó hű katonáját. Mária Terézia a Habsburg családban sokunk példaképe, hiszen nemcsak uralkodó, hanem egy XVIII. századi, modern családanya is volt” – fogalmazott Habsburg György, párizsi nagykövet leánya, aki arról is beszélt, hogy Trill személyében olyan hős megformálását láthatta, akire minden magyar büszke lehet, hiszen a magyar huszárok haditettei kiemelkedők voltak az előző századokban.

Az év írója kategóriában Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas író-költő vehetett át elismerést, akit pályatársa, Vámos Miklós író a legnagyobb nyelvművészeknek, korunk legnagyobb magyar költőjének nevezett.

Nincsenek megfelelő szavak ahhoz, amelyek felérnénk a nagyságához

– mondta. Az év legígéretesebb fiatal tehetsége, Sodró Eliza színművésze arról beszélt, hogy harminchárom évesen jó érzés fiatal tehetségnek járó elismerést átvenni, mert ez azt jelenti, hogy a közönség nem csak tehetségeknek, hanem fiatalnak is tarja. 

A Radnóti Színház jelenleg kilenc előadásban szereplő művésze Staub Viktória színésznőtől vette át a kitüntetést.

Az év színésznője kategóriában Jordán Adél színművésznek, az év filmrendezője kategóriában Gauder Áron, Balázs Béla-díjas filmrendezőnek jár az Arany Medál-díj. Pálmai Anna, Jászai Mari-díjas színművésznő felidézte: Jordán Adéllal hosszú évek óta kolléganők a budapesti Katona József Színházban, de mivel a művész az Extázis című előadást próbálja, csak két nap múlva tudja személyesen meggratulálni. Bereményi Géza, Kossuth-díjas színpadi alkotó, filmrendező, író, aki a Los Angelesben tartózkodó Gauder helyett átvette az elismerést Szász Attila filmrendezőtől, a Kojot négy lelke című közös munkájukat méltatta. Az indiánteremtéstörténetet elmesélő alkotás Magyarország hivatalos Oscar-nevezettje.

Életműdíj Esztergályos Cecíliának

Az Arany Medál-életműdíjat Esztergályos Cecília, Kossuth-díjas színművész pályatársától, Kamarás Iván színművésztől vette át az Arany Medál-díjak 15. átadási ünnepségén. A kilencvenöt éves Csernus Mariann, Kossuth-díjas színművész hangüzenetben köszöntötte az elismertet, és emlékeztetett arra, hogy harmincöt esztendővel ezelőtt Peter Shaffer brit drámaíró Lettice és Lotte című komédiájában együtt játszottak a Nemzeti Színházban. Esztergályos beszédében a közönség éltető hatását dicsérte.

Az ünnepségen a Roy & Ádám Trió lépett fel. Az Arany Medál-díjra minden évben egy- másfél hónapig lehet szavazni a világhálón (e-mailben és az aranymedaldij.hu honlapon), valamint a fővárosi Bethlen Téri Színházban, a 6színben, a Játékszínben, az Eötvös 10-ben, a debreceni Apolló moziban és a Miskolci Művészetek Házában.