Meghirdették a Balassi Bálint-ösztöndíjprogramot

2023.12.23. 08:57
Közzétették a Magyar Közlönyben a Balassi Bálint-ösztöndíjprogramot, amelynek keretében Klebersberg Kuno- és Márton Áron-ösztöndíj adományozható.

A Balassi Bálint-ösztöndíjprogram célja a hungarológiai, magyarságismereti és magyar nyelvi képzések és kutatások támogatása, fejlesztésük ösztönzése, eredményeik minél szélesebb körű megismertetése, továbbá a kárpát-medencei és diaszpóra magyarság közösségeiben és a szülőföldi felsőoktatási intézményekben folyó magyar nyelvű oktatás és kutatás elősegítése, illetve a külhoni magyar fiatalok magyarországi egyetemi felvételire történő felkészítésének biztosítása – olvasható a Magyar Közlönyben.

Az ösztöndíjprogram működtetéséért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felel, lebonyolítását a Külgazdasági és Külügyminisztérium végzi. 

A Balassi Bálint-ösztöndíjprogram keretében Klebersberg Kuno- és Márton Áron-ösztöndíj adományzoható.

A miniszter a pályázóval az ösztöndíjprogram keretében ösztöndíjszerződést köt. A pályázati felhívást és a működési szabályzatot az ösztöndíjprogram hivatalos honlapján teszi közzé.

Klebersberg Kuno és Márton Áron

Klebelsberg Kuno-ösztöndíjjal a magyar nyelv és kultúra külföldi írott és tárgyi emlékeinek tanulmányozását célzó feladatokat – különösen külföldi könyvtári, kézirattári, múzeumi és levéltári kutatások, feltárási és forráskiadási munkák, valamint kulturális és tudományos célú, külföldi szakmai tanulmányutakat – támogat a kormány.

Az ösztöndíj adományozható még a határon túl élő óvodás- és iskoláskorú magyar fiatalok hétvégi magyar óvodában és iskolában történő oktatására is.

Márton Áron-ösztöndíj adományozható a Magyarországon zajló

  • magyar nyelvi és magyarságismereti képzésben részt vevő személyek és kutatások,
  • magyar nyelvi és hungarológiai képzésben részt vevő személyek és kutatások,
  • műfordítási ismeretek és készségek fejlesztése (magyar nyelvről idegen nyelvre) képzésben részt vevő személyek és kutatások,
  • a külhoni magyarok érettségi-felvételi előkészítő képzésében részt vevő személyek,
  • a Balassi Nyári Egyetem programján részt vevő személyek (Balassi Nyári Egyetem-ösztöndíj),
  • a külhoni magyar nyelvű felsőoktatási képzésben részt vevő, kiemelkedő tehetségű, külhoni hallgatók és oktatóik támogatására.

A minisztérium az oktatási és oktatásszervezési feladatokat a KKM Magyar Diplomáciai Akadémia Korlátolt Felelősségű Társaság közreműködésével látja el.