Ellopták Banksy egyik alkotását, amely 220 millió forintot is érhet

2023.12.23. 20:47
Félmillió fontot érhet a katonai drónokkal díszített stoptábla, amelyet egy londoni utcáról loptak el.

A londoni rendőrség nyomozást indított a híres graffitis és street art művész, Banksy által kidekorált közlekedési tábla eltűnésének ügyében. Mint ismert, Banksy a héten a dél-londoni Peckham egyik utcáján leplezte le legutóbbi alkotását,

amelyet alig egy órán belül elloptak. 

A BBC-nek nyilatkozó galériatulajdonos, John Brandler szerint az eltulajdonított alkotás félmillió fontot is érhet (ez átszámítva körülbelül 220 millió forint), sőt a nagy médiafigyelem miatt akár még ennél is többet.

A mű egy stoptáblára applikált, amerikai katonai drónokat ábrázoló, háromdimenziós ragasz volt. A táblát egy ismeretlen férfi egy csavarvágó segítségével távolította el, miközben a másik kezében egy szatyor banánnal, egy bérelhető elektromos kerékpárt megtartva támogatta a műveletet. Az esetről járókelők készítettek mozgóképes felvételt.

A rendőrség a közlekedés biztonsága érdekében pótolta a hiányzó táblát. A helyi önkormányzat képviselője közölte, hogy mivel az alkotás a helyi közösséget illeti meg, ezért nagyon bíznak benne, hogy hamarosan visszakerül a helyére. A helyszínen, a Commercial Way utcában működő temetkezési vállalkozó megerősítette, nagyon örültek, hogy egy igazi Banksy van a környéken.

A Heidelbergi Egyetem street art szakértője, Ulrich Blanche szerint Banksy munkája a globális fegyverkereskedelem elleni politikai kiállás, és úgy vélte, hogy a lopott táblára, bár rendkívül sokat ér, nem lesz könnyű vevőt találni.

(BBC)