Már látogatható II. Fülöp makedón uralkodó restaurált palotája Görögországban

2024.01.05. 19:47
Több évtizedes restaurálási munkálatokat követően péntektől látogatható II. Fülöp makedón uralkodó, a legendás Nagy Sándor apjának palotája Görögországban – közölte a görög kulturális minisztérium.

A mai Vergina városa mellett található Aigai az ókori Makedón Királyság korai fővárosa volt, amely a tárca tájékoztatása szerint mintegy 25 ezer négyzetméteren terül el, és ebből ezer négyzetmétert az ókori Görögország legnagyobb épületének számító királyi palota foglal el – írja az MTI. 

Aigaiban találhatók a makedón királyok sírjai is, mint feltételezik, köztük van az időszámításunk előtti 359-től 336-ig uralkodó II. Fülöp végső nyughelye is.

Aigai időszámításunk előtt 410-ig volt a Makedón Királyság fővárosa. A palotát régészek szerint i. e. 148-ban rombolták le a rómaiak, akik végső vereséget mértek a királyságra. A maradványokat az 1865-ben indított, majd a 20. században folytatott ásatások során hozták felszínre.

A legutóbbi karbantartási, restaurálási és helyreállítási munkálatok 2007-ben kezdődtek az Európai Unió társfinanszírozásával.

Az athéni kulturális tárca szerint több mint 20 millió euró (7,5 milliárd forint) volt a restaurálási munkálatok költségvetése. Aigai városa mintegy 70 kilométerre található nyugatra Szaloniki kikötővárostól.