Nem engedik fellépni Somogyi Andrást a politikai paródiái miatt

2024.01.10. 06:52
A Hangok a fejemben című önálló estjével szeretett volna fellépni Somogyi András Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központban, azonban az intézmény a politikai paródiái miatt ezt nem engedélyezte a humoristának.

Somogyi András nem léphet fel Kiskőrösön önálló estjével a politikai paródiái miatt – írja a 24.hu.

A lap megkeresésére a humorista elmondta, nem az volt a meglepő, hogy egy kormánypárti vezetésű városban falakba ütközik, mivel ez rendszeresen előfordul, hanem az, hogy ebben az esetben meglepően egyenes választ kapott a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központtól.

A programon elhangzó politikai paródiákat (attól függetlenül, hogy kiről/kikről szólnak) és ahhoz kapcsolódó műsort, előadókat nem engedhetünk fel a színpadra

– közölte Szabadi-Maglódi Kitti, az intézmény vezetője.

Somogyi András elmondta: annak ellenére, hogy a közönség igényt tartott volna az előadására, többször is előfordult már, hogy nem tudott fellépni fideszes vezetésű városban, mivel nem tudtak termet bérelni. Hozzátette, hogy Kiskőrös mellett Kecskeméten, Békéscsabán és Gyulán is hasonló történt vele.

Egy jogállamban szerintem egységes szabályok kellenek: vagy bárhol felléphetek, vagy pedig sehol. (...) A Kádár-rendszerben Hofi Géza – még ha megtűrt státuszban is, de – elmondhatta a humor nyelvén a véleményét az országról. Gyalázatosnak tartom, hogy 2024-ben Európa közepén ez nem igazán, vagy csak korlátozottan történhet meg. De hát mit várjon az ember egy olyan rendszertől, amiben Tóth Gabi és Győzike jelenti a kultúrát?

– mondta a humorista.

Megjegyezte, hogy szerinte ha a Békemeneten vonulna, akkor nem ütközne ilyen nehézségekbe, sőt, még némi közpénzt is kapna, majd hozzátette, hogy ne várja tőle senki, hogy ne legyen kritikus a tizennégy éve hatalmon lévő kormánnyal szemben.