Vajon mi állhat Stohl András és a Kossuth-díj közé?

2024.01.16. 19:13
A TV2 Plusz vendége volt hétfő este Stohl András színész-műsorvezető, ahol életpályájáról és mindennapi szokásairól is szó esett. Érintették azt a témát is, hogy vajon miért nem kapott még Kossuth-díjat a művész.

Már a felvezetés is igen különleges volt Stohl András riportjához, amit a TV2 készített. Úgy fogalmaztak,

fent volt a csúcson és megjárta a poklot is, bírósági ügyek, ittas vezetés, börtön. De vajon ezért nem kaphatja meg a legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat?

Ismert, hogy a művész ittas vezetésért ült börtönben, ezért felvetődött a kérdés, mostanában iszik-e alkoholt. Elmondása szerint munka közben soha sem fogyaszt, szabadidejében pedig csak olyankor, ha tudja, az adott napon nem ül autóba.

Nem egyszer volt emlegettet téma az sem, hogy mikor kapja meg Kossuth-díját a színész, amiről most azt nyilatkozta, teljesen az időre bízta, véleménye szerint majd az eldöntik kap-e vagy sem.

Van egy törvény, hogy büntetett előéletű ember nem kaphat állami kitüntetést. Én, amíg élek, büntetett előéletűnek számítok az emberek szemében, hiszen voltam börtönben. De jogilag ez a bűncselekmény – miután letöltöttem a börtönbüntetésemet – három év után elévül. Jogilag büntetlen előéletű vagyok, ezért van fegyvertartási engedélyem is. Hogy miért nem kapok Kossuth-díjat? Azt majd az idő eldönti. Azt szokták mondani, hogy a díjakat adják, és nem kapják

fogalmazott.