Rendkívüli intézkedéseket tesz a francia főváros az olimpia előtt

GettyImages-1464771207
2024.01.17. 06:13
A Louvre öt euróval növeli a belépőjegyek árát a párizsi nyári olimpiai játékokra készülve. A múzeum szerint a közel 30 százalékos drágulásra azért van szükség, hogy a növekvő energiaköltségeket fedezni tudják. A látogatók véleménye az áremelkedésről eltérő.

A párizsi Louvre jegyei csaknem 30 százalékkal, 22 euróra (8 ezer forint) drágultak a legutóbbi áremelés után. Hét év óta ez az első árváltozás a világ leglátogatottabb múzeumában, amely tavaly mintegy 8,9 millió embert fogadott.

De még ez a növekedés sem tántorította el a kíváncsi érdeklődőket, hogy a hosszan kígyózó sorokban várakozzanak akár egy hűvös, ködös hétfő reggel. A The Guardian tudósítása szerint az lebeg a szemük előtt, hogy megnézzék a múzeum kincseit, köztük Leonardo da Vinci Mona Lisáját.

Kétszer ennyit is kifizetne

Az 59 éves Janelle Manders Ausztráliából érkezett a francia fővárosba, ráadásul már a repülőjegyeit is megvette oda-vissza. A The Guardiannak azt mondta, hogy az extra öt euró nem befolyásolja a terveit.

Kétszer ennyit is kifizetnék a jegyekért. Ez meglehetősen ritka lehetőség számunkra, és tudom, hogy drága egy ilyen intézményt fenntartani

– fogalmazott Manders, aki különösen az ókori görög Milói Vénusz-szobrot szerette volna látni.

Mások kevésbé voltak meggyőződve. „Kicsit soknak tartom ezt egy kulturális helyszín esetében” – mondta a 70 éves Andrea olasz színházi dolgozó.

Növekvő energiaköltségek

A Louvre szerint az emelésre azért van szükség, hogy fedezzék a növekvő energiaköltségeket – 2021 és 2022 között a számláik 88 százalékkal növekedtek –, és a múzeum nyitvatartási idejét is meg akarják hosszabbítani.

Egyébként a látogatók 40 százaléka jogosult ingyenes jegyre, beleértve a 25 év alattiakat, az alacsony fizetésűeket, a munkanélkülieket, a fogyatékkal élőket, a tanárokat és az újságírókat.

Más árak is emelkednek a francia fővárosban az olimpia miatt, leginkább a metrójegyek ára, amelyek a látogatók számára csaknem megduplázódnak a júliusi és augusztusi ötkarikás játékok idején. 

A Louvre Párizs kulturális szimbóluma, amely a mintegy 460 ezer műve közül olyan világhírű műalkotásokkal is büszkélkedhet, mint Leonardo da Vinci már említett Mona Lisája, Véronèse A kánai menyegző című festménye vagy a Méloszi Aphrodité görög szobor – írja az Explore France.

A múzeum Párizs egyik legismertebb középülete, amely mind architektúrája, mind a benne lévő múzeum révén világhírű. Nevét a hagyomány szerint egy farkasvadászkastélyról kapta (Lupara, Louverie). 

Teljes bejárására három teljes napra van szükség.

(Borítókép: Látogatók sétálnak a Louvre Múzeumban 1986. augusztus 10. Párizsban, Franciaországban. Fotó: Bob Riha Jr. / Getty Images)