Még egy ok, amiért a Sziget a legjobb európai fesztivál

2024.01.18. 14:03
Ismét a legnagyobb presztízsű nemzetközi fesztiválon, a European Festival Awardson díjazták a budapesti Sziget Fesztivált. A Szigetet a „Take a stand”, vagyis a társadalmi ügyek melletti „Kiállás” kategóriában emelte ki az európai szakemberekből álló zsűri.

A díjátadó gálát a hollandiai Groningenben rendezték január 17-én. Sőt nemrég – az European Festival Awardstól függetlenül – A Greener Future tanúsítvánnyal is elismerték a Sziget fenntarthatósági törekvéseit.

A Take a Stand-díj létrehozói kiemelték: arra kell ösztönözni az embereket, hogy kiálljanak a békés párbeszédért, humanizmusért, toleranciáért és a kölcsönös megértésért. A díjat minden évben az a fesztivál kapja, amelynek tevékenysége kiemelkedően hozzájárul e célok eléréséhez. 

A European Festival Awardsot, a Yourope európai fesztiválszövetség és a Virtual Festivals Europe fesztiválhonlap alapította több mint tíz éve. A Sziget már kétszer is elhozta a „Legjobb Nagyfesztivál” fődíjat, valamint a „Best Lineup” kategória díját is, de nem volt olyan év, hogy a fesztivál ne jutott volna egy kategóriában sem a legjobbak közé. 

Ösztönző mozgalom

A Szigetet tehát már korábban is díjazták ezen a gálán, most azonban egy „kevésbé látható” kategóriában emelkedett ki. Az elfogadás témaköre a Sziget talán legfontosabb eleme, így a fesztivál mindig kiállt a fontos társadalmi és környezetvédelmi ügyek érdekében. 

Ez a díj inkább önigazolás, illetve azoknak a kollégáknak az elismerése, akik nem a zenei program összeállításában dolgoznak

– fogalmazott az Indexnek Kádár Tamás, aki még egy korábbi nyilatkozatában elmondta, „a Sziget a kezdetek óta képviseli ezeket az értékeket, kiáll az elfogadás, a tolerancia, az egyén szabadsága mellett. Ezeket az elveket, a Sziget DNS-ét alkotó értékeinket több mint egy évtizede az Island of Freedom és a Love Revolution szlogenek égisze alatt foglaltuk össze, de 30 éve meghatározó alappillérei a programszervezésünknek, kommunikációnknak is”.

Kiemelkedő szereplők

A Take a Stand kategóriában rendkívül nívós mezőny állt össze, a magyar fesztivál végül a dán Roskilde, a spanyol Sonraìz, a finn Provinssi és a szlovák Pohoda fesztiválokat is legyőzte a „kiállás” terén.

A fesztiválok egy pályázati anyaggal készülnek a zsűrinek, olyan programokra hívják fel a figyelmet, amelyek érdekesek lehetnek a bírák számára (és amelyek a 2023-as szezonban megvalósultak). Az elismerésre egyébként építenek is a szervezők, hiszen – bár a teljes lineup még nem publikus –, Kádár Tamás elárulta, hogy a fesztivál társadalmi ügyek mellett állást foglaló programfelhozatala is bővül 2024-ben, például külön színpadot kap a Civil Sziget.

Idén a Sziget Szervezőiroda Az év promótere, a Sziget Fesztivál pedig Az év lineupja kategóriában is shortlistes volt, vagyis felkerült a legjobb tíz pályázó listárája, de a Heineken Balaton Soundot is beválogatták a legjobb közepes méretű fesztiválok közé. 

Kádár Tamás szerint a tavalyi lineup nagyon erős volt, és idén is hasonlóan színvonalas felhozatalt szeretnének összeállítani. 

Néhány héten belül egy komolyabb bejelentés várható, így a törekvést a közönségnek is bebizonyíthatják.

A Sziget – a European Festival Awardstól függetlenül – egy másik nemzetközi elismerésben is részesült nemrég. Az „A Greener Future” (AGF) tanúsítvány a Sziget fenntarthatósági törekvéseit ismerte el.