Évekig vártak rá, végre elkészültek a felújításával

2024.01.19. 10:06
Februárban fejeződik be a marosvásárhelyi Kultúrpalota felújítása, miután a műemlék épületnél előre nem látható munkálatok adódtak – közölte Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke az MTI-vel.

Marosvásárhely emblematikus épületének a felújítását és az egyes elemek restaurálását a tervek szerint december végén kellett volna befejezni. A külső és belső felújítás szinte teljesen elkészült, de az egyes bejárati kőlapokon repedések jelentek meg, így ezeket cserélni kell. 

A Magyar Művészeti Galériánál, a Román Művészeti Galériánál és a Bernády-emlékszobánál is adódtak előre nem látható munkálatok, így meg kellett hosszabbítani a határidőt.

A Kultúrpalota egy szimbólum mindannyiunk – marosvásárhelyiek és Maros megyeiek – számára, az egyik legfontosabb projekt, amit elkezdtünk, és tavaszra sikerül is átadni

– mondta Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján az erdélyi megye fontosabb beruházásairól számolt be, és az értékes műemlék felújítására is kitért. 

A Marosvásárhely híres városépítő polgármestere, Bernády György által építtetett szecessziós ingatlan felújítására európai uniós támogatást nyert a Maros megyei közgyűlés. A munkálatok 2019-ben kezdődtek, de a folyamatos késések miatt a megyei önkormányzat szerződést bontott a kivitelezővel, és másik cégre bízta a munkát – írta meg a Kultúra.hu.

A beruházás összértéke 10,9 millió lej (834 millió forint), amiből mintegy 6 millió lej (459 millió forint) vissza nem térítendő uniós támogatás, a többi pedig az önkormányzat önrésze. Az évekig tartó munkálatok során restaurálták a palota külsejét, homlokzati díszítőelemeit, belül felújították a Maros Megyei Könyvtár lépcsőházát, a tükörtermet és a hangversenyterem orgonáját is.