Váratlanul tűz ütött ki, szinte mindenük odalett

2024.01.24. 17:47
Nem is lehet nagyobb félelme egy múzeumnak, mint az, hogy lángok martalékává válik a gyűjteményük. Ez a rémálom vált valóra Grúzia Fekete-tenger menti szakadár régiójában, Abháziában.

Az abház fővárosban, Szuhumiban lévő épületben több mint négyezer 19. és 20. századi alkotás kapott lángra szombat este – írta meg a Kultúra.hu. Pár napig azt hitték, minden megsemmisült az épületben. „Ez helyrehozhatatlan kár számunkra,

Az összes kép elégett”

– mondta kétségbeesetten az Apsnypress abház hírügynökség interjújában a Nemzeti Művészeti Galéria igazgatója, Szuram Szakanija.

A megrázó felvételeken az látszik, hogy a város központjában lévő épület lángokban áll. A megsemmisült festmények között úgy hazai, mint külföldi művészek képei is voltak. A világszerte ismert abház festő, Alekszandr Csacsba-Szarvasidze (1867–1969) mintegy háromszáz műve is odaveszett. 

Napokkal később azonban jó hírekkel szolgált a romokon dolgozó tűzoltóság. Dinara Smyr megbízott kulturális miniszter az Apsnypress hírügynökségnek nyilatkozva örömmel közölte, hogy körülbelül 150 festményt mégis megmenekült. „A romok elemzése még folyamatban van, de festménytörmelékeket fedeztek fel.”

A gyújtogatás is felmerült

A galéria igazgatója, Szuram Szakanija szemtanúkra hivatkozva elmondta, hogy a tűz a tetőn keletkezett – írja a TASZSZ.

Mivel a mennyezet és a szerkezet fából készült, a lángok gyorsan terjedtek, és az ideérkezők nemhogy képtelenek voltak eloltani a tüzet, de még a közelébe sem tudtak menni. Amint látjuk, az épület teljesen kiégett, a mennyezet és a tető is beomlott.

Abházia nemzetközi ügyekért felelős minisztériuma arról számolt be, hogy a tűz egyik lehetséges okaként a gyújtogatás is felmerült.

A vizsgálat már folyamatban van. Az előzetes adatok szerint a tűz 3.30 körül keletkezhetett. Egyelőre minden lehetséges okot mérlegelnek, beleértve a gyújtogatást is

– írja közleményében a minisztérium.

Az elsődleges vizsgálatok egyébként azt feltételezik, hogy egy elektromos kábel okozta a bajt. Abházia elnöke alapos kivizsgálására utasította a Legfőbb Ügyészséget.

Abházia régiója a nemzetközi jog szerint Grúziához tartozik, de régóta bizonyos fokú autonómiával rendelkezik. Jelenleg egy önjelölt független kormány irányítja, amelyet hivatalosan csak Oroszország és néhány más állam ismer el.

A festői tájairól ismert, saját nyelvvel és kultúrával rendelkező régió a Szovjetunió összeomlása után szakadt el Grúziától. Az Oroszország és Grúzia között a dél-oszétiai szakadár régió miatt 2008 augusztusában kitört háború óta Moszkva mindkét területen katonákat állomásoztat.