Színdarabnak készült, kultuszfilm lett belőle

231213 Juhasz 4752 031-3
2024.01.27. 10:09
Drops néven indított új filmes-kreatív podcastet az egyik legnagyobb magyar reklámfilmgyártó, a 235. A tulajdonosok tavaly indították útjára a szakmai podcastet, amelyben exkluzív betekintést engednek a filmes és a kreatív ipar világába. Legújabb adásukban Kovács Gábor producerrel beszélgettek a házigazdák.

A Balázs Béla-díjas filmproducer, Kovács Gábor a műsor tizenharmadik vendége volt. Az adásban rengeteg történetet osztott meg a műsorvezetőkkel – Szabó Simon színész-rendező, Juhász Péter és Dreissiger László, a 235 tulajdonosai – valamint a hallgatókkal.

A filmes szakember az Indiában töltött gyermekkoráról és élményeiről is beszélt, de érdekes sztorikat osztott meg olyan sztárokkal való kapcsolatáról, mint Sylvester Stallone vagy Pelé, sőt még az Üvegtigris kulisszatitkairól is ejtett néhány szót.

Sztárok és sztorik

Szóba került a Rudasban meztelenül gőzfürdőző Robin Williams, a Fekete kefe, a Fehér tenyér és Bibliotheque Pascal háttérsztorijai, a VICO- és a Kozmo-korszak is. 

„Bús Gábor Olivér egy miskolci újságíró, nagy Rudolf Péter-rajongó volt. 1997 környékén elküldte az Üvegtigris forgatókönyvét Rudolf Péternek, hogy csináljon belőle színdarabot. Péter elolvasta, mondta, hogy jó, majd berakta a fiókba. Később, amikor egy alkalommal hosszasan beszélgettünk Kapitány Ivánnal és Gulyás Budával, Iván említette, hogy Rudinak van egy jó könyve. Elolvastuk, és nagyon jókat röhögtünk” – kezdte a visszaemlékezést a producer.

Megkerestük Bús Gábor Olivért, és átírattuk vele filmre, mert egyébként egy színdarabnak készült. Majd Pataki Ágival elmentek, és hoztak annyi pénzt, amiből megcsinálhattuk. Az elsőt nem is nézték meg olyan sokan, körülbelül 120 ezren, ez még nem volt akkora szám, de az már feltűnt, amikor elkezdtük látni az Ízirájder, öcsém feliratokat. A DVD-eladásban szinte mindenkit vertünk. Utána jött az Üvegtigris 2, ami aztán berobbant a mozikba

– vallotta be Kovács Gábor, aki beszélt még a hajózás és a vitorlázás iránti szenvedélyéről, és arról is, hogy a fia vette át a Filmpartners céggel kapcsolatos feladatok zömét. 

A beszélgetésből kiderül még, a producer

  • hogyan lett a filmek és a rock and roll szerelmese,
  • hol kezdte a hazai filmes pályafutását, 
  • de arról is beszél, hogy nem is olyan régen még havonta tíz-tizenkétszer járt moziba, és ilyenkor három helyet foglalt le magának. 

(Borítókép: Juhász Péter)