Meghalt N. Scott Momaday Pulitzer-díjas író

2024.01.29. 18:14
89 éves korában meghalt N. Scott Momaday Pulitzer-díjas mesemondó, író, költő, oktató és folklorista, akinek regényét, a „Hajnalból készült házat” a kortárs indián irodalom alapjaként tartják számon.

N. Scott Momaday szerdán halt meg otthonában, az új-mexikói Santa Fében. Az AP News szerint a 89 éves író halála előtt rossz egészségi állapotban volt.

Scott rendkívüli ember volt, rendkívüli költő és író. Egyedülálló hangja volt az amerikai irodalomnak, megtiszteltetés és kiváltság volt vele dolgozni

– nyilatkozta Momaday szerkesztője, Jennifer Civiletto, aki hozzátette, a művész rendkívül büszke volt indián származására.

Kiowai öröksége nagyon fontos volt számára, és élete nagy részét az indián kultúra, különösen a szájhagyomány útján terjedő történetek megőrzésének szentelte

– közölte Civiletto.

Az író édesapja ugyanis a kiowai indián törzs leszármazottja volt, édesanyja felmenői között pedig cseroki indiánok voltak.

n. scott Momaday Hajnalból készült ház című regényét 1969-ben Pulitzer-díjjal tüntették ki.

A könyv egy második világháborús katonáról szól, aki miután hazatér a frontról, azért küzd, hogy ismét beilleszkedjen a társadalomba. A történet különlegessége, hogy a férfi egy bennszülött közösség tagja Új-Mexikóban. A könyv nagyrészt Momaday gyermekkorán alapszik, és ősei életmódját mutatja be. Az író a bennszülöttek és a külvilág közti kapcsolat nehézségeit boncolgatja, valamint a helyzetben rejlő lehetőségeket is keresi.