Bizonyos emberek átalakulnak, szó szerint előbújik belőlük az állat

2024.02.01. 14:57
Idén február 28. és március 10. között tartják a 14. Frankofón Filmnapokat, amelyet a Francia Intézet szervez. A filmek a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Turbinában tekinthetők meg eredeti nyelven, magyar felirattal.

A huszonnégy műsorra tűzött alkotás közül több már a világ legnagyobb fesztiváljain is bizonyított. A Cannes-i Filmfesztiválon négy díjat zsebelt be a Négy nővér, és ezen a fesztiválon volt a Mindent egy lapra című film világpremierje is Virginie Efirával. Cannes-ban debütált továbbá a Mutánsok Romain Duris-szel, sőt a Salem és a Bonnard – Egy festő szerelme is.

Robotálmok
Robotálmok
Fotó: Port.hu

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon szerepelt a Vadállat Léa Seydoux-val és az Őszi sanzon Guillaume Canet-val, Torontóban mutatták be a Nemkívánatos személyeket, a Robotálmok című filmet pedig az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazták.

Martin Bourboulon A három testőr: Milady című látványos alkotása – Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és François Civil főszereplésével – nyitja az eseményt 2024. február 28-án 18 órakor a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Cannes-i sikertörténet

Az idei program egyik kiemelt darabja az anyai szeretet és ragaszkodás pontos és torokszorító természetrajzát ábrázoló Mindent egy lapra című film Delphine Deloget rendezésében, Virginie Efirával a főszerepben. A filmet Cannes-ban negyedórás álló tapssal ünnepelték, így magas az elvárás az alkotással szemben.

Szintén a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon debütált Thomas Caillet a Mutánsok című fantasztikus filmje Romain Duris-szel a főszerepben.

Rejtélyes, járványszerű jelenség van terjedőben. Bizonyos emberek átalakulnak: szó szerint előbújik belőlük az állat. A kór François feleségét is elérte, és a férje minden követ megmozgat, hogy segítsen rajta. De ebben a különös lények lakta világban nemcsak az ő élete változik meg gyökeresen, hanem 16 éves fiuké is 

– írják a filmről.

Tavaly Cannes-ban négy díjat kapott Kaouther Ben tunéziai–francia dokumentumfilmje, a Négy nővér, amelyben Olfa négy lánya közül kettőt felfalt a dzsihád farkasa, a két fiatalabbat azonban kimentette a gyermekvédelem. A film történet a reményről, lázadásról, hagyományról, erőszakról, testvéri szeretetről és magáról a tunéziai társadalomról.

Bonnard – Egy festő szerelme című romantikus életrajzi filmet a nagy francia festőről, Pierre Bonnardról és feleségéről, Marthe-ról készítették. A Salem című költői és hipnotikus erejű, felkavaró alkotást pedig arról szól, hogy az ember még a legnehezebb helyzetben sem adja fel a reményt.

Bonnard - Egy festő szerelme
Bonnard - Egy festő szerelme
Fotó: Port.hu

Velencében taroltak

Torontóban debütált a 2019-ben Cannes-ban a zsűri nagydíjával kitüntetett Nyomorultak rendezője, Ladj Ly legújabb filmje, a Nemkívánatos személyek is. A Vadállat című bűnügyi-romantikus sci-fi a tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt Léa Seydoux-val, Bertrand Bonello rendezésében.

Szintén Velencében debütált az Őszi sanzon Guillaume Canet-val, amelyben Mathieu és Alice több mint egy évtized után fut össze újra. Az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott Robotálmok pedig egy vicces, ugyanakkor szívhez szóló családi film egy kutya és egy robot különös barátságáról.