Fiatalok, akik előnyt kovácsoltak a hátrányukból

2024.02.02. 09:04
Bővül a nemzetközi hírű ART-RAVALÓ projekt: februárban KÖR címmel mutatják be új előadásukat a Jurányi Házban.

Az ART-RAVALÓ szociális-művészeti projekt hat éve foglalkozik állami gondozásban felnőtt fiatalokkal, akik a program keretén belül, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával 9 hónapos komplex, ingyenes képzésben vehetnek részt.

A projekt az Európai Bűnmegelőzési Konferencián 2022-ben a legjobb kelet-közép-európai projekt elismerését nyerte el.

Az ART-RAVALÓ idén új szakemberekkel bővült, a 2024-es program részeként az alapítók pedig még nagyobb hangsúlyt fektetnek a tudás átadására, hogy további, hasonlóan sikeres műhelyek is alakulhassanak.

Az idei program résztvevői február 24-én és 25-én adják elő a KÖR című darabot, amely Bertolt Brecht: A kaukázusi krétakör című darabjából indult. Az előadást Borsos Luca és Szenteczki Zita rendezte. 

Jelenleg tudásátadásban vagyunk, szeretnénk, ha szélesebb körben megismernék szocio-művészeti projektünket mint módszert is, ezért ebben az évben több fiatal színházi és egyéb szakembert is bevontunk a közös munkánkba. Boldog vagyok, hogy idén két olyan energikus, elkötelezett és tehetséges fiatal alkotó is kapcsolódott a programunkhoz, mint Borsos Luca és Szenteczki Zita. A Kör című előadást is társrendezésben ők jegyzik, akikkel a próbafolyamat során szorosan együttműködve, egy nagyon erős, összetartó közösséget építhettünk az idei résztvevőkből. A tervek szerint jövőre, a kecskeméti Önkormányzat finanszírozásában Kecskeméten is indul egy ART-RAVALÓ projekt, amely a körzetes állami gondozási rendszerben felnevelkedett fiatalok számára biztosít lehetőséget a fejlődésre

fogalmazott Schermann Márta, a projekt szakmai vezetője.

Örök érvényű kérdések

Az ART-RAVALÓ komplex művészeti képzést ad, de pályaorientációs, életvezetési, élménypedagógiai területeket is lefednek a foglalkozások, ezzel segítve a programban részt vevő fiatalok társadalmi beilleszkedését, önálló életük elkezdését.

A művészeti munka fontos része egy előadás létrehozása, majd bemutatása színházi szakemberek segítségével. A Bertolt Brecht darabja nyomán életre hívott a KÖR című produkció a következő kérdésekre keresi a választ:

  • Mégis mi mellett tartunk ki a világ folytonos szétesése és összeállása között?
  • Milyen igazság, milyen valóság építésében veszünk részt?
  • Hogyan leszünk azzá, akik vagyunk?

Az előadás február 24-én és 25-én tekinthető meg a Jurányi Házban.