L. Simon László: A pletykákból azt hallottam, hogy legalább négy embert én jelöltem

2024.02.02. 16:35
L. Simon László volt Rónai Egon vendége az ATV Start című műsorában, ahol a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjának lehetséges pályázóit elemezve kezdték a beszélgetést, amelynek alapját az Index cikke adta.

A korábbi kulturális államtitkár és a Magyar Nemzeti Múzeum egykori főigazgatója, L. Simon László elfogadta Rónai Egon meghívását az ATV Start műsorába. A műsorvezető azzal a kérdéssel indított: túl van-e már az elbocsátásán.

Nem lehet nem túl lenni rajta. Ha úgy kérdezi, lelkileg túl vagyok-e rajta, hát igen, alapvetően igen...

– válaszolta L. Simon László.

Elmondta, hogy elbocsátásnak körülményeiről azóta sem beszéltek Csák Jánossal, igaz, ő sem kereste erre az alkalmat. Rónai firtató kérdéseire megerősítette, hogy az ügyben nem indított munkaügyi pert.

Kijelölheti az utódját? 

Tekintettel arra, hogy a főigazgatói pozícióra most kell beadni a pályázatokat, a műsorvezető arról kérdezte L. Simont, személy szerint van-e preferáltja. Mint mondta: 

Az Indexben olvastam én is a cikket, amelyben felsorolják mindazokat, akik szóba jönnek lehetséges jelöltként.

„Aztán azóta még egyet hallottam. Elég nagy a felhozatal. Többen megkerestek, hogy mi a véleményem, és a pletykákból azt hallottam, hogy legalább négy embert én jelöltem vagy én támogatok, ami elég vicces. De tény és való, hogy valamennyiükkel dolgoztam együtt életem során. [...] Talán egyedül Zsigmond Gáborral nem, de vele is nagyon jóban vagyok” – fogalmazott L. Simon László. 

Ezt követően az egykori főigazgató sorra vette a lehetséges pályázókat, szinte mindenkit méltatva. Arra a szarkasztikus kérdésre, hogy akkor ők mind saját jelöltjei-e, így felelt:

A Kálnoki azért nem, az túlzás lenne, ő semmiképpen sem. jelentős adósságot hagyott maga után a szentendrei múzeumban [...] Úgyhogy ő nem a jelöltem.”

Beszélt Offenbächer Ferencről is, úgy említve őt, hogy „mégsem” indul. Általánosságban elmondta, ha valaki harminc éve ebben a közegben mozog, mindenkit ismer. 

Nemzeti Múzeum felpörgetve

Reméli, hogy bárki is lesz az utódja, mindazon pozitív folyamatok, amiket ő kezdett el, folytatódnak.

Ez a logikus. Felpörgettük a nemzeti múzeumot. [...] Erről az útról nem szabad letérni.

Beszélt arról is, hogy pillanatnyilag semmilyen megbízatása, titulusa nincs. „Ha nagyon definiálnom kellene magamat, akkor azt mondanám, egy irodalmár vagyok, aki sok mindent csinál”. Mint mondta, jelenleg esszékötetén dolgozik, és az eddig megjelent kultúrpolitikai írásaiból is összeállít egy gyűjteményt.

Eltávolítása ellenére kapcsolata továbbra is kiváló a miniszterekkel. Ám arra a kérdésre, hogy vállalna-e kormányközeli feladatot, azt felelte: „Attól függ, hogy mit. Meg hogy melyik minisztériumnál.” Minthogy azonban kultúra terén nincs nagy választék. „Hát akkor ez nyilvánvalóan jelzés, hogy viszonylag kevés dolgot tudnék elvállalni.”

A kultúra nem kisajátítható

Felidézve az elmúlt évek nagyobb botrányait (Demeter Szilárd kinevezése, SZFE, elvonások), Rónai feltette a kérdést: „Voltaképpen a kultúra kisajátítása zajlik?”. 

Nem lehet kisajátítani a kultúrát. Az intézményrendszert ki lehet. A kultúrát nem. Az alkotókat sem

 – válaszolta az egykori főigazgató.

Mielőtt nagy egyetértésben elbúcsúztak volna, Rónai Egon nekiszegezett még egy kínos kérdést a finanszírozásról. „Lehetne kicsit igazságosabb vagy arányosabb a források elosztása is, főként akkor, ha kevés [a pénz]. Például a színházi életben ez gyalázatosan egyoldalú.” Ezt a területet azonban egészen másképpen látja L. Simon László.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható: