Horror, thriller, fekete humor – ilyen is lehet egy karnevál

Éjszaka érkezett 2
2024.02.09. 16:31
Tizedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Cseh Filmkarnevált, 2024. február 21-25. között, a Toldi moziban. Műfajukban és témájukban is széles skálán mozognak a bemutatandó filmek: lesz olyan, ami a fiatalok online jelenlétének csapdáira hívja fel a figyelmet, de lesz thriller, dráma és fekete humor is.

A cseh filmek meglehetősen kedvező pozíciót foglalnak el a világ filmtörténetében, hiszen olyan rendezőket adtak nekünk, mint Milos Forman vagy Jirí Menzel; és olyan mozikra emlékezhetünk, mint az Őfelsége pincére voltam, a Szigorúan ellenőrzött vonatok vagy a Sörgyári capriccio. Akár ez utóbbi apropóján sem meglepő, hogy az esemény mögé beállt egy cseh sörmárka is.

A filmfesztivált a budapesti Cseh Centrum szervezte, idén már tizedik alkalommal.

Az elsőre még 2012-ben került sor, Milos Forman 80. születésnapjának apropóján.

Az azóta eltelt tíz évad mérlege: 68 film bemutatása, amelyek közül 50 esetében magyarországi premierről volt szó.

A szervezők elmondták, hogy a programot igen nehéz volt összerakni. „A tavalyi kényszerű szünet után hagyományos formátummal és megújult erővel térünk vissza, hogy bemutassuk

a cseh filmművészet elmúlt két évének legjobb alkotásait.

Az öt legerőteljesebb és a közönség számára legérdekesebb film kiválasztása talán még egy kicsit nehezebb is volt, mint eddig, hiszen kétségtelen, hogy a cseh filmművészet, köszönhetően a kiváló fiatal filmesek új, erős generációjának, ismét felemelkedőben van” – osztotta meg gondolatait Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője.

Öt nap, öt film

A moziünnep az Áldozat című drámával indít. Ennek főhőse a Csehországban élő ukrán Irina, akinek fia súlyos állapotban kerül kórházba. A történet azt mutatja meg, hogyan tud érvényesülni egy nő a rasszista társadalmi közegben.

A következő napon egy nagyon is fontos téma került terítékre, mégpedig a kiskorúakra az online térben leselkedő veszélyek. A sztori egy provokatív tartalmairól ismert tiniinfluenszer, Anna eltűnését követi nyomon. Az #annaismissing izgalmas thriller – a nemzetközi sikerű, Emmy-díjas #martyisdead című websorozat szabad folytatása.

A harmadik film a fekete humor és a horror határán egyensúlyoz. Az Éjjel érkezett alkotói olyan kérdésekre keresik a választ, hogy vajon az anyáknak és az anyósoknak mindig igazuk van? Biztos, hogy mindig jót akarnak nekünk?

A thriller is szerephez jut a Néma titok című alkotás képében. A pszichológiai feszültséget az adja, hogy a főszereplőt az életében fontos szerepet játszó nők mutatják meg nekünk. Úgy, ahogyan csak szeretnék...

A zárófilm a Pogányok, amelyben egy vallásos nagymama szeretné „megmenteni” boldogtalan családját. A film a tragikusan elhunyt Anna Jablonska azonos című színdarabja alapján készült, a hit, a hagyományos család és a társadalmi erkölcs lényegét és értelmét keresi.

A Filmkarnevál mindig ad valami pluszt is a bemutatott alkotásokhoz.

A vendégek között járt már nálunk többek között: Jirí Menzel, Petr Zelenka, Jan Novák, Oliver Malina-Morgenstern rendezők; Iva Janzurová, Zuzana Krónerová, Bárdos Judit, Kerekes Vica, Bán János és Jirí Konvalinka színészek. Idén is kapnak a nézők extra tartalmat. Az Áldozat vetítését követően Vita Smachelyuk főszereplővel és Jakub Medvecky forgatókönyvíróval lesz beszélgetés; az Éjjel érkezett után pedig Jan Vejnar és Tomás Pavlícek rendezőket kérdezik majd.

A Cseh Filmkarnevál helyszíne ezúttal is a Toldi mozi lesz, a filmek magyar és angol felirattal kerülnek vetítésre. A jegyelővétel már elindult.

(Borítókép: Részlet az Éjjel érkezett című filmből. Fotó: Cseh Filmkarnevál)