Turi Attila lett a Nemzeti Kulturális Tanács új elnöke

D  CC20210601027
2024.02.16. 15:18
Turi Attilát nevezte ki a kormány a Nemzeti Kulturális Tanács új elnökévé. A Kossuth-díjas építész a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) után ismét Vashegyi Györgyöt váltotta.

A közelmúltban jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2024. február 9-től Vashegyi György Nemzeti Kulturális Tanács (NKT) elnöki kinevezését visszavonta. De azt csak később tették közzé a Magyar Közlönyben, hogy 

a Nemzeti Kulturális Tanács új elnöke Turi Attila lett.

A társelnök továbbra is Csák János kulturális és innovációs miniszter marad. A Kossuth-díjas építészt tavaly választották meg a Magyar Művészeti Akadémia elnökévé. Egyébként mindkét pozícióban Vashegyi Györgyöt váltotta. 

Csúcstestületként üzemel

Mint azt korábban megírtuk, a Nemzeti Kulturális Tanács (NKT) 2019 óta a magyar kulturális élet csúcstestülete. Tagjai a törvényben nevesített kultúrstratégiai intézmények – például a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Nemzeti Múzeum – vezetői. Ez a tizenhét vezető a Karmelitában ülésezik, és munkájáról közvetlenül a kormánynak számol be.

Sokáig úgy lehetett tudni, hogy ő az NKT elnöke, egészen addig, amíg Csák János kulturális és innovációs miniszter nagyinterjút nem adott az Indexnek, amelyben ezt mondta: „Végül, de nem utolsósorban rendszeresen egyeztetünk a Nemzeti Kulturális Tanács keretében, amelynek Vashegyi Györggyel társelnökei vagyunk, és tagja Turi Attila mint az MMA elnöke.”

A Csák János által elmondottak, vagyis hogy a Nemzeti Kulturális Tanácsnak nem egy elnöke, hanem két társelnöke van, és az egyik éppen ő, új információnak bizonyul. Az előzmény az lehet, hogy a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló 2019. évi CXXIV. törvény 2022. június 18-án módosult.

(Borítókép: A Kossuth-díjjal kitüntetett Turi Attila Ybl Miklós-díjas építész a Magyar Művészeti Akadémia – az MMA   rendes tagja az MMA Makovecz Szalon kertjében 2021. június 1-jén. Fotó: Cseke Csilla / MTI)