Történelmet ír a fiatal magyar zenész, III. Károly is ott lehet a koncertjén

2024.02.17. 09:04
A 34 éves Tóth-Vajna Zsombor történelmet ír most vasárnap, ugyanis ő lesz az első magyar, aki a Westminster-apátságban zenél. Ilyenre még nem volt példa az apátság hétszáz éves történetében. A magyar tehetség III. Károly királyt is meghívta az eseményre.

Tóth-Vajna Zsombor a Royal College of Music PhD-hallgatója, ami a világ első számú zenei felsőoktatási intézménye. Kutatási témája a 17. század orgonazenéje. Emiatt kereste meg őt a Westminster-apátság egy évvel ezelőtt – írja az ATV.

Elmondta, sosem felejti el a napot, amikor megkapta az e-mailt. Úgy fogalmazott,

nagyon megörültem, amikor megkaptam ezt az e-mailt. Egyből felhívtam az ikertestvéremet, majd a szüleimet. Mondták, hogy természetesen jönnek a koncertre.

Hozzátette, az apátságban zenélni kiemelt megtiszteltetés és felelősség, hiszen ez az anglikán kultúra központja.

Elmondta azt is, hogy a szokásokhoz tartozik meghívni a brit uralkodót is egy ilyen eseményre, így mikor erről tudomást szerzett, fogta magát, és testvére segítségével megfogalmazta a meghívót III. Károly számára.

A koncertre 2024. február 18-án vasárnap kerül sor Londonban, a Westminster-apátságban helyi idő szerint 17 órakor. A hangversenyre a belépés ingyenes.