Már angol felirattal is játsszák az Örkény Színház előadásait

2024.02.19. 21:22
A nézők elsőként Az ajtót láthatják angol felirattal március 14-én és április 14-én, ezt követi a Liliom április 17-én, majd A hattyú április 29-én.

A hattyú mesterkomédia: bravúros humorú, szellemesen éleslátó, pestiesen gúnyos. Egy trónfosztott dinasztia feje, Beatrix, tűzön-vízen keresztül próbálja visszajuttatni családját a hatalomba. Ehhez egyetlen eszköz van a kezében: féltve őrzött lánya, Alexandra. Őt kell hozzáadni Albert herceghez, a Monarchia trónörököséhez.

Albert azonban nem érdeklődik, és Beatrix okos asszonyként pontosan tudja: a férfi figyelmét egy nőre igazán csak egy másik férfi figyelme tudja felhívni ” – hangzik A hattyú leírása.

1909-ben Molnár Ferenc saját korába helyezte a Liliom történetét. Az Örkény Színház új bemutatójának alkotói, a szerző eredeti szándékai mentén, szintén saját jelenükben, kortárs környezetben képzelik el Liliom és Juli szerelmének képeit. Molnár örökérvényű témafelvetéseit a 21. század emberének problémáival, vágyaival, traumáival ütköztetik

– mondják a Liliomról.

Állok a kapunkban a lépcsőház alján, a betörhetetlen üvegű kapu belső oldalán, és megpróbálom kinyitni a zárat. Kinn az utcán mentőkocsi áll. Látom a mentősöket a kapu üvegén át. Dagadt arcuknak udvara van, akár a holdnak. Forog a kulcs, de hiába küszködöm, nem tudom kinyitni a kaput, pedig nekem be kell engednem őket, különben késő. Ám a zár meg se moccan. Segítségért kiáltok, de nem figyel rám senki a három emelet lakói közül. Nem hallják. Persze, hiszen csak tátogok, üresen, mint a hal. Saját sikolyom riaszt fel. Én öltem meg Emerencet” – áll Az ajtó ajánlójában.

A feliratot az erkély soraiból követhetik zavartalan figyelemmel az érdeklődők.