Új posztgraduális képzést indít a PTE Művészeti Kara

2024.02.19. 13:33
Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara (MK), aminek keretében posztgraduális képzést indít Magyarország első egyeteme az alapítvány által kidolgozott képzési terv alapján. A program révén a művészek képzése nem fejeződik be a diploma megszerzésével, hanem mesterkurzusokkal, operastúdiókban való tanulmányokkal, egyéni képzéssel tovább folytatódhat.

A keretmegállapodást hétfőn írták alá Pécsett az egyetem Szenátusi Tanácstermében.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának kiemelt célja az oktatás minőségének folyamatos fejlesztése, a képzési lehetőségek bővítése. A kar Magyarországon egyedülálló módon integrált művészeti képzést biztosít, és az összművészeti koncepció minél szélesebb kibontakozásán dolgozik. Ennek egyik alátámasztása ez az együttműködés, melynek révén minőségi posztgraduális képzést tudunk indítani a Zeneművészeti Intézetünkben. A minőségre Miklósa Erika világhírű operaénekes, karunk alumnája a biztosíték

– hangsúlyozta az ünnepélyes aláírási ceremónián Lengyel Péter, a PTE MK dékánja.

A KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány alapítója, Miklósa Erika elmondta,

Egy olyan képzési tervet, illetve programot dolgoztunk ki Novák Péterrel, amely összhangban áll a PTE Művészeti Kar céljával, elképzeléseivel, és kiváló lehetőséget nyújt a pályájuk megkezdése előtt álló énekművészek számára. Ez a képzési terv komplexen kezeli az énekművészi professzionális pályához szükséges készségek fejlesztését, és nagyban hozzájárulhat a hazai, határon túli vagy külföldi fiatal énekművészek fejlesztéséhez a diploma megszerzése után, valamint a profi, hazai vagy akár nemzetközi színtéren való énekesi pálya építéséhez.

Hozzátette, ez a szakma nemcsak alapos képzést, de folyamatos önfejlesztést is igényel.

Az eseményen elhangzott, hogy a kar és az alapítvány közös tervei között szerepel a képzés akkreditációjának kidolgozása, amelynek feltételei a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karon biztosítottak.

A keretmegállapodást Szieben László, az alapítvány kuratóriumi elnöke, Miklósa Erika alapító és Novák Péter kuratóriumi tag, míg a PTE képviseletében Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár látta el kézjegyével.