Alföldi Róbert Vidnyánszky Attila eljárásáról: Én másképp gondolom a vezetői emberséget

2024.02.24. 13:19
Alföldi Róbert már ritkán szólal meg közéleti témákban, a 2022-es parlamenti választások után ugyanis úgy érezte: „semmi értelme annak, amit előtte teljes mellszélességgel nyomott”. A Jászai Mari-díjas színész-rendező úgy véli, annak a gondolkodásnak, amit ő képvisel, Magyarországon nincs létjogosultsága.

Alföldi Róbert rendezi Arthur Miller Az ügynök halála című drámáját a Centrál Színházban, és ennek apropóján a Népszava készített interjút a színész-rendezővel. A beszélgetésben szó esett a barátságról, a magányról, a közéletről és az elmúlásról is.

  • Szerinte Stohl András színészetét a sok kereskedelmi televíziós feladat nem kezdi ki. Inkább azon ámul, hogy még jobb színész, mint amit egyébként is gondol róla.
  • Azt mondta, Az ügynök halála című darabbal nem akart politizálni, nem szerette volna, hogy az előadásnak bármilyen politikai felhangja legyen. „Az más kérdés, hogy Willy Loman lelkileg mennyire abuzív apa, vagy a jó szándék miként mérgezi meg mások életét.”
  • Manapság ritkán szólal meg közéleti kérdésekben. A 2022-es parlamenti választások után úgy érezte: „Semmi értelme annak, amit én előtte nyomtam. Teljes mellszélességgel.”
  • Megfogalmazása szerinte „el kell fogadni, hogy amit én gondolok arról, hogy milyen egy demokratikus ország, hogy az miként tudna működni, az egy kisebbség”.
  • Úgy véli, mindenki a saját szövegét nyomja, miközben semmiféle átjárás nincs az eltérő álláspontok között. 
  • Számára nem túl szimpatikus, hogy a Nemzeti Színházban történt balesetben megsérült két színész nem kapott semmilyen anyagi segítséget Vidnyánszky Attila vezérigazgatótól, és hogy erről nem beszéltek. Ő másképp gondolja a vezetői emberséget.