Sörnapokkal indul az idei SopronFest

2024.03.08. 12:09
Teljessé vált a SopronFest Fő téri programja, amely Soproni Sörnapok néven várja a közönséget: Punnany Massif, Budapest Ragtime Band, Demjén Ferenc, Kispál és a Borz, Necc Party, Csík Zenekar, Kraak & Smaak és Be Massive Horizon is fellép a hűség városában.

A SopronFest nemcsak az egyik legszínesebb, de az egyik leghosszabb hazai fesztivál címére is pályázhat idén, hiszen már a pünkösdi hétvége előtt egy héttel, május 12-én a hivatalos megnyitóval startol az ünnepi program a Tűztorony tövében, ahol szinte mindennap koncertek várják a közönséget.

Eközben a karnyújtásra lévő Esterházy Palota – Erdészeti Múzeum udvarán Rutkai Borival és Kovácsovics Fruzsinával várják a családokat. A Soproni Sörnapok legtöbb eseménye ingyenesen látogatható, a Lővérekben zajló koncertekre pedig március 13-ig lehet kedvezményes áron jegyekhez jutni.

 „A SopronFest túlzás nélkül a városunk új ünnepe. Tíz napon át az utcák, terek, éttermek, kávézók és klubok élettel telnek meg. Fontosnak tartjuk, hogy a Lővérekben zajló várva várt koncertkínálat mellett a város Fő terén minőségi koncertekkel ajándékozzuk meg a vendégeinket. A korábban már bejelentett kínálathoz most a Punnany Massif és a Budapest Ragtime Band mellett soproni zenekarok és produkciók nagy számban csatlakoztak, és persze a gyerekekre is gondolunk: Rutkai Bori és Kovácsovics Fruzsina várja őket” – fogalmazott az eseménnyel kapcsolatban Farkas Ciprián polgármester, a SopronFest fővédnöke. 

Széles merítéssel készül a SopronFest a Soproni Sörnapok keretében is: a klasszikusabb műfajoktól kezdve a progresszív elektronikus zenéig változik a felhozatal. Május 12-én az ünnepi megnyitót követően a Don’t Stop The Queen tribute zenekar lép fel, majd Demjén Ferenc koncertjével zárul az este és indul a SopronFest.

A dzsessz kedvelőinek május 15-én lehet jó napjuk: a Fő térre érkezik a Budapest Ragtime Band. Közel 45 éve a magyar tradicionális dzsesszélet talán legpatinásabb együttese – élükön a soproni származású Gáyer Ferenccel. Előttük a szintén soproni Kollmann Gábor Quintet lép fel, a zenekar névadója legendás szaxofonos, és számos hazai dzsesszformáció zenésze.

A hét tetőpontjaként – a „nulladik napon” –, május 16-án a Kispál és a Borz veszi be a Fő téri Soproni Színpadot. 2024-ben alig néhány koncert erejéig színpadra áll Lovasi András és zenekara, akik a Beszorult mondat turné keretében a Tűztorony tövében is eljátsszák generációkon átívelő klasszikusaikat. Kispálék koncertje után indul a városi házibuli hamisítatlan Necc Party módra.

Pénteken már elindul az „élet” a Lővérekben is, ahol a hazai klubok és fesztiválok kötelező fellépői adják egymásnak a mikrofont. Délután 5-kor a Fő téren melegíthetnek az érdeklődők, majd a Punnany Massif koncertjével folytatódik a program, akik előtt bemutatkozik a rock ’n’ rollban utazó soproni Silver Rivolta zenekar.

Szombaton a családi programokon van a hangsúly, kora délután Kovácsovics Fruzsina táncoltatja meg a gyerkőcöket, aztán érkezik a nagy közönségkedvenc, a Csík zenekar, akik előtt ismét egy helyi zenekar, az autentikus népzenéből inspirálódó Fajkusz Banda lép fel. Fajkusz Attila és bandája a hazai folklór meghatározó szereplője, a soproni Pendelyes és Sopron Táncegyüttesek állandó kísérője.

Vasárnap az elektronikus zene kedvelői örülhetnek. A Be Massive Horizon csapata már a kora délutáni óráktól zenél egyenesen a Tűztoronyból, őket pedig a holland elektronikus zenei trió, a Kraak & Smaak követi a Fő téren.

Az idén is nagy örömmel veszünk részt a SopronFesten. Ez az esemény immár második alkalommal teremt lehetőséget arra, hogy fogyasztóinkkal együtt élvezzük Sopron varázsát és kultúráját, melyet szívügyünknek tekintünk. A Soproni márka számára fontosak a közös élmények, és hogy azokat együtt töltsük, így izgatottan készülünk arra, hogy újabb emlékezetes pillanatokat teremtsünk a fesztivál résztvevői számára

– mondta Perényi Katalin, a HEINEKEN Hungária Marketing Igazgatója.

Színpadon a sztárok

A bemelegítő hetet követően május 17–19-én, a Lővérekben zajlanak a SopronFest kiemelt zenei eseményei.

A három nap alatt fellép a Bagossy Brothers Company, Dzsúdló, Majka, Beton.Hofi, a Tankcsapda és Rúzsa Magdi, ráadásul itt adja a Puskás Aréna előtti egyetlen koncertjét Azahriah, nemzetközi vonalon pedig érkezik Alle Farben, a Kruder & Dorfmeister és a Sigma. A line-up azonban továbbra sem teljes, egy titkos headliner ugyanis még bejelentésre vár.