A Sándor-palotához vonulnak a nők demonstrálni

CSG2203
2024.03.08. 06:43
A Dublinban élő Rachel Fallon művei az anyaság és az otthon biztonságának témáival, a munkavégzéssel, a kézművességgel, a nők társadalomhoz való viszonyával, illetve a női test, a politika és a vallás viszonyrendszerével foglalkoznak. Nőnap alkalmából most Budapesten is találkozhatnak munkásságával az érdeklődők.

Fallon szobrainak, rajzainak, fotóinak és performanszainak alapja az igényes, kézműves folyamat. Jelentős szerepet kapnak a textilek, a háztartási munkához kapcsolódó anyagok és munkamódszerek, például a hímzés és a horgolás. Egyéni alkotásai mellett rendszeresen működik együtt ír és nemzetközi művészekkel és kollektívákkal. Úgymint: 

  • A „Művészek kampánya a nyolcadik alkotmánymódosítás hatályon kívül helyezéséért” (Artists’ Campaign to Repeal the Eighth Amendment (ACREA),
  • a Desperate Artwives, 
  • a Feminist Parasite Institution, 
  • a Grrrl Zine Fair 
  • és a The Tellurometer Project is ott szerepel portfóliójában.

Nőnapi performansz

A Budapest Galéria a Nemzetközi Nőnap keretében, március 8-án (a tavaly megrendezett Az erőszakról című kiállításhoz kapcsolódva) invitálja az érdeklődőket egy nyilvános performanszra. 

Az ír képzőművész tavalyi, Az erőszakról című tárlata után most újra Budapestre jön a Hatalom kötényei – D.I.Y. című feminista projektjével. A résztvevők nőnapon közös köztéri performansz keretében emelik meg kötényeinket a társadalmi egyenlőtlenségekre, a rendszerszintű erőszakra és a női és queer képviselet hiányára való figyelemfelkeltésként. A találkozó 13 óra 30 perctől a Széll Kálmán téren, a performansz 14 órakor a Köztársasági Elnöki Hivatal előtti parkban kezdődik.

Rachel Fallon A hatalom kötényei – D.I.Y. performanszsorozatát 2018-ban hozta létre, megemlékezésként az anya- és csecsemőotthonokba bezárt nőkre, főleg hajadon anyákra.

A művésznő azt a sima fehér vászonkötényt helyezi a középpontba, amelyet az elnyomás, egyben a tiszta erkölcs védelmének szimbólumaként az első naptól viseltek a mosodákban dolgozó nők. A kötények bélésére varrt jelszavak, feminista felhívások a testi autonómiáról, a biztonságról, az egyenlőségről és a diszkriminációmentes gondoskodásról szólnak.

A kötény felemelését – a hatalom visszavételének rövid, szimbolikus akcióját – alkalmanként négy-öt különböző városi helyszínen is megismételte, ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy

a nők erőszaknak való kitettsége közterületen állandó probléma.

A művésznő a kötényeket maga készíti, de projektjének fontos része a közösségi varrás, beszélgetés és az elkészült darabok köztérben vagy politikai demonstrációkon történő performatív bemutatása. A művésszel közösen alakított budapesti performansz mottója Jelen Vagyok / I am Present / Adsum

(Borítókép: Csószó Gabriella / BTM Budapest Galéria)