Vidnyánszky Attila lassan megdönti a 71 napos rekordot

D MTI20240109001 (1)
2024.03.12. 11:06
Még mindig nem tudni, hogy a Nemzet Színészei mikor ülnek össze, hogy új tagot válasszanak. Senki sem érti, hogy Benedek Miklós 2024. január 9-i halála óta miért késlekedik ennyit a döntés.

Pontosan 63 napja foglalkoztatja a közvéleményt, hogy ki lesz az új Nemzet Színésze. A legendás színésztársaság tagjai 2024. február 14-én gyűltek volna össze a Nemzeti Színházban, hogy Benedek Miklós helyére új tagot válasszanak, az utolsó pillanatban azonban elhalasztották a találkozót. Később kiderült, Vidnyánszky Attila vezérigazgató betegségére hivatkozva tolódott az esemény, ugyanis még mindig lábadozott a Petőfi Zenei Díj átadóján elszenvedett balesete miatt.

Hagyományosan mindig a Nemzeti Színház vezérigazgatója értesíti a frissen megválasztott tagot telefonon, de kérdéses, hogy Vidnyánszkyt a lábsérülése mennyiben hátráltatta volna a telefonálásban, s ez miért lehetett ok a halasztásra. Az új tagot ugyanis mindig a Nemzet Színészei választják maguk közé, másnak nincs szavazati joga. A voksolás menetét ezért Vidnyánszky Attila sem tudná befolyásolni. 

Bodrogi Gyula az Indexnek elmondta: az alapító okiratban az áll, hogy a Nemzeti Színház igazgatójának is jelen kell lennie, ezért kell megvárniuk, hogy felépüljön. Vidnyánszky Attila azonban balesete óta már részt vett nyilvános eseményeken, például a Magyar Írószövetség szervezésében tartott beszélgetésen

Kérdéseinkkel a Nemzeti Színház Kommunikációs Osztályát egy hete kerestük meg. A következőkre voltunk kíváncsiak:  

  • Mi az oka, hogy még mindig nem választották meg az új Nemzet Színészét?
  • Valóban Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatójának sérülése miatt halasztották el korábban az új Nemzet Színésze választását?
  • Nem tartják-e méltatlannak a lehetséges jelöltekkel szemben, hogy még mindig késik a kiválasztás?
  • Érzik-e a felelősségét annak, hogy havi nettó 630 ezer forinttal rövidítik meg a leendő Nemzet Színészét? 
  • Mi történik azzal a pénzzel, amelyet az elmúlt két hónapban nem fizettek ki? Azt visszamenőleg megkapja-e a kiválasztott?

A sajtóosztállyal telefonon is felvettük a kapcsolatot, hárító választ adtak, és türelemre intettek bennünket. Amint megérkezik a Nemzeti Színház válasza, közöljük.

Eddig 71 nap a rekord

Elsőként Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari lett a cím birtokosa 2000. augusztus 22-én.

Hat hónappal később, 2001 januárjában Sinkovits Imre volt a Nemzet Színészeinek első halottja. Komlós Juci 2011-es halála után a színészgrémium tagjai közül évekig csak férfiak távoztak az élők sorából. Elsőként Garas Dezső halt meg 2011 decemberében, három év múlva, 2014 áprilisában Szabó Gyula távozott, majd ugyanebben az évben, ősszel Avar István és Sztankay István, majd Gera Zoltán. 2015. február másodikán Bitskey Tibor is elhalálozott, így Kóti Árpáddal együtt – aki 2015. április 26-án hunyt el – bő három év alatt heten haltak meg, s mindannyian férfiak.

KÁLLAI FERENC 2010. JÚLIUS 11-I HALÁLA UTÁN HAUMANN PÉTERT 2010. SZEPTEMBER 21-ÉN VÁLASZTOTTÁK MEG A NEMZET SZÍNÉSZÉNEK, VAGYIS 71 NAPOT KELLETT VÁRNI. EZ AZ EDDIGI REKORD.

Eddig átlagosan 26 nap telt el egy Nemzet Színészének a halála és az új tag megválasztása között.

Így érdemelték ki

A Nemzet Színésze cím annak adható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte 62. életévét, 40 évet a színészi pályán, vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadján töltött. A szabály szerint nő helyére mindig nő, férfi helyére férfi kerül. A kitüntető címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A titulust legfeljebb tizenketten viselhetik, akik életük végéig havi nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha közülük valaki meghal, a megüresedett helyre a többiek egyhangú szavazással választanak új színészt.

Ők most a Nemzet Színészei:

  • Király Levente (2006-tól),
  • Bodrogi Gyula (2007-től),
  • Tordy Géza (2008-tól),
  • Molnár Piroska (2011-től),
  • Cserhalmi György (2014-től),
  • Szacsvay László (2015-től),
  • Almási Éva (2016-tól),
  • Jordán Tamás (2020-tól),
  • Lehoczky Zsuzsa (2021-től),
  • Udvaros Dorottya (2023-tól),
  • Pogány Judit (2023-tól).

(Borítókép: Benedek Miklós 2023. szeptember 8-án Budapesten. Fotó. Czimbal Gyula / MTI)