Nem volt Bond-lány, pedig lehetett volna

2024.03.16. 16:10
Catherine Deneuve főszereplésével készült fiktív elemeket is tartalmazó, humorral teli életrajzi film Bernadette Chiracról, az elsőfilmes Léa Domenach rendezésében. A Bernadette – A főnökasszony már a mozikban.

Bernadette Chirac-ot a francia Hillary Clintonnak szokták tartani: egy elnökfeleség, aki kilépett férje árnyékából, hogy saját politikai karrierbe kezdjen. Az ő életéről készített filmet Léa Domenach francia rendező Bernadette – A főnökasszony címmel, amelyet idén a francia Oscar-nak számító Cesár-díjra jelöltek a legjobb elsőfilm kategóriában.

A filmben amikor megérkezik az Elysée-palotába, Bernadette Chirac arra számít, hogy megkapja végre a megérdemelt pozíciót, hiszen mindig is férje árnyékában dolgozott, hogy segítse őt az elnökké válásban. Miután sem az elnök, sem a családja nem veszi őt komolyan, Bernadette végül úgy dönt, itt az ideje, hogy igazi médiaszemélyiséggé váljon és hallassa a hangját.

Az ADS Filmek gyűjtésében számos érdekesség derül ki Catherine Deneuve-ről. Például, hogy Deneuve édesanyja leánykori neve, amit 1960-ban vett fel művésznévként, amikor komolyan belevágott a színészkedésbe. Az édesanyja egyébként közel 110 évet élt, 2020 szeptemberében hunyt el.

Nem volt Bond-lány, pedig lehetett volna: az Őfelsége titkosszolgálatában Tracy DiVincenzojának szerepét neki ajánlották fel, de elutasította.

A hatvanas évektől egészen a nyolcvanas évekig Yves Saint-Laurent múzsája volt, ő öltöztette A nap szépe (1967), a Szívdobbanás (1968), A Mississippi szirénje (1969), a Zsaru (1972) és Az éhség (1983) című filmekben is.

Hosszú távú kapcsolatok

Catherine Deneuve egyike lett volna Alfred Hitchcock szőke színésznőinek Janet Leigh, Grace Kelly, Tippi Hedren, Kim Novak, és Eva Marie Saint mellett: a suspense mestere Ronald Kirkbride The Short Night című regényét adaptálta volna, melynek főszerepét Deneuve-nek ajánlották fel. A rendező romló egészsége, majd 1980-as halála miatt azonban nem készült el a film.

Lars von Trier-filmben viszont szerepelt: nagyon tetszett neki az 1996-os Hullámtörés, emiatt egy személyes hangvételű levélben megkérte, hogy had szerepeljen egy filmjében. Így kapta meg Kathy, Björk karakterének közeli barátnőjének szerepét a Táncos a sötétben című filmben.

André Téchiné nyolc filmjében szerepelt, Gérard Depardieu-vel tíz filmben játszott együtt, Marcello Mastroiannival, lánya apjával öt filmet készítettek közösen.

1971-ben nyíltan beszélt illegális abortuszáról, hogy hírnevét felhasználva támogassa a francia nőket az abortuszhoz való jog megszerzésében. 1986-ban jelent meg első saját illatmárkája, a Deneuve, de üvegeket, cipőket, ékszereket és képeslapokat is tervezett. Szeret kertészkedni, rajzolni, fotózni, olvasni, zenét hallgatni és filmet nézni, imádja a divatot és az antik tárgyakat.