Akiken a gravitáció sem fog, imádja őket a közönség

2024.03.16. 15:28
Ünnepi gálán adták át a Porond Ifjú Csillaga és a Tihany Életmű-díjakat a Fővárosi Nagycirkuszban.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is március 15-én hirdették ki a cirkuszi szakma legrangosabb díjazottjait. Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója és Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszszakmai vezetője adták át a „Fesztivál Plusz- Világsztárok Budapesten” című ünnepi díszelőadásán A Porond Ifjú Csillaga és a Tihany Életmű-díjakat.

Idén, a nemzeti ünnep alkalmából, a cirkuszművészet terén kiemelkedő artista tevékenysége elismeréséért Hortobágyi Károly-díjban részesült Dittmar Laido zsonglőr.

A magyar cirkuszművészek által 1993-ban alapított Porond Ifjú Csillaga elismeréssel azokat a kiemelkedően tehetséges fiatal artistaművészeket tüntetik ki, akik már nemzetközi szinten is kivételes teljesítményt nyújtottak. Idén az elismerést Fülemen Tamás kapta.

A múlt század talán leghíresebb magyar származású cirkuszművésze és cirkuszigazgatója, a legendás Tihany (Czeisler Ferenc) tiszteletére alapított életműdíjat 2016 óta adják át olyan kiváló, tapasztalt artistaművészeknek, akik egész életükben a magyar cirkuszművészet hírnevének öregbítésén dolgoztak.

Zsilák György
Zsilák György
Fotó: Urbán Ádám / Fővárosi Nagycirkusz

A Tihany Életmű-díjban idén a magyar és a nemzetközi cirkuszélet meghatározó és karakteres alakja, Zsilák György „Fudi” részesült.

Még mindig őrzik a hagyományt

A gálaelőadáson egy különleges esemény jubileumának megünneplésére is sor került. 40 évvel ezelőtt egy olyan műsort láthatott a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban, amelyben az akkor a pályáról álmodozó fiatalok kaphattak fellépési lehetőséget. Az előadást a nyugdíjas artisták megsegítségére hozta létre az akkori vezetőség. Ezt a hagyományt a mai napig őrzik. S erre emlékeztek március 15-én.

Fellépett Kristóf Krisztián, Hortobágyi Károly-díjas, többszörös fesztiválgyőztes artistaművész, aki négy évtizeddel ezelőtt is lenyűgözte a közönséget „gentleman” zsonglőr produkciójával. A nézőtéren foglalt helyet Váradi Weisz Diána, aki szintén négy évtizeddel ezelőtt debütált a Fővárosi Nagycirkusz porondján. Graeser József „Dodi” és felesége, Betty (Dodi csoport) szintén részt vettek ezen az előadáson.

A közleményben büszkén írták, hogy államilag is elismert szakemberek dolgoznak a Fővárosi Nagycirkuszban. Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Pánczél Lajos, a Fővárosi Nagycirkusz szcenikusa és Eötvös Zsuzsanna, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai tanácsadója. Csicsely Zoltán, a Fővárosi Nagycirkusz produkciós menedzsere Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.