Finoman üzent a színházi szakma a Kossuth-díjat odaítélőknek

2024.03.16. 18:02
A Magyar Színházi Társaság gratulál mindazon művészeknek, akik 2024-ben nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetésben részesültek. Majd közzétették azt a listát, amelyet szakmai szempontok szerint, a tagszervezetktől beérkezett javaslatok alapján terjesztettek fel az idei állami díjakra.

Átadták a napokban a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a nemzeti ünnep alkalmából a Parlament kupolacsarnokában. „Megmaradásunk nem magától értetődő, ezért tenni kellett és tennünk kell, a jog eszközeivel, a kultúra vívmányaival, a tudomány eredményeivel” – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint Magyar Érdemrend-kitüntetések átadásán az Országházban.

Kossuth-nagydíjat kapott Eötvös Péter Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester kapta. Kossuth-díjat pedig mások mellett Visky András író-dramaturg, Trill Zsolt színművész. Cakó Ferenc grafikusművész, Bretz Gábor operaénekes és Tolcsvay László zeneszerző kapott.

Színházi szakma minden területe

A Magyar Színházi Társaság elnöksége a Facebookon most nyilatkozatot tett közzé. Azt írják, hogy fontosnak tartják a különböző művészeti ágakban alkotó művészek elismerését, így gratulál mindazoknak, akik 2024-ben nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetésben részesültek.

Egyben álljon itt azok listája, akiket a Színházi Társaság szigorúan szakmai elvek szerint, a tagszervezetektől beérkezett javaslatok alapján terjesztett fel az idei állami díjakra. Szervezetünk, amely különböző elnevezéssel és formában 1949 óta létezik, a legsokoldalúbb szakmai ernyőszervezetként a színházak és független társulatok mellett a szakmai szervezeteket is tömöríti a rendezőktől és tervezőkön át színészekig és dramaturgokig. Javaslatainkban tehát a színházi szakma minden területe képviselve van.

Kossuth-nagydíjra Béres Ilonát és Gáspár Sándort, Kossuth-díjra Blasek Gyöngyit, Khell Csörszt, Novák Jánost, Takács Katalint, Szegedi Dezsőt terjesztette fel a színházi szervezet.

A Magyar Színházi Társaság listája így folytatódik:

  • Kiváló művész: Benedek Mari, Derzsi János, Gáspár Tibor, Horváth Csaba, Meczner János
  • Érdemes művész: Farkas Ignác, Fekete Gizi, Fesztbaum Béla, Görög László, Lőkös Ildikó, Orosz Klaudia, Pályi János, Szívós Károly, Vincze János, Varga Mária, Zeke Edit
  • Jászai Mari-díj: Balla Ildikó, Béres Márta, Borovics Tamás, Czakó Julianna, Ellinger Edina, Fandl Ferenc, Földeáki Nóra, Gimesi Dóra, Keszég László, Madák Zsuzsa, Nagy Fruzsina, Nagypál Gábor, Pap Lujza, Pál András, Sághy Tamás, Szemenyei János, Szilágyi Csenge, Szűcs Edit, Sztarenki Pál, Telihay Péter, Török Tamara, Vasvári Emese, Vidovszky György, Vlahovics Edit
  • Balogh Rudolf-díj: Éder Vera

A színházi társaság nyilatkozatának végén a díjazottaknak ismételten gratulált, s reményét fejezte ki, hogy a kitüntetettek köre a jövőben jobban tükrözi majd a teljes színházi spektrumot.