Schilling Árpád hosszú évek után újra Magyarországon dolgozik

DSC 1997
2024.03.16. 12:28
Schilling Árpád művészeti vezetésével és közel nyolcvan hallgató közreműködésével nyitja meg kapuit a Nemzeti Rekreációs és Integrációs Központ a CEU-n. Ez A béke szigete, egy disztópikus elmélkedés a jövőről, a HUXIT árnyékában. A Freeszfe Egyesület különleges eseménysorozata a Budapest Branddel közös produkcióként május 9. és 12. között a Budapesti Tavaszi Fesztiválon látható.

2034-et írunk. Nyolc év telt el a HUXIT (Magyarország kilépése az Európai Unióból – a szerk.) óta. Ebben az új világban, Budapest szívében működik a Nemzeti Rekreációs és Integrációs Központ, ahova az emberek önkéntes alapon azért jelentkeznek, hogy segítséget kapjanak rossz beidegződéseik, gondolkodásuk és viselkedésük megváltoztatásához annak reményében, hogy így sikerül megfelelően integrálódniuk a társadalomba. A központ kitárja kapuit a látogatók előtt, hogy megismerjék működését, ápolóit és a lakóit.

Erről szól az a projekt, amelyben

Az egykori Krétakör alapítója, a hosszú évek óta külföldön élő és alkotó Schilling Árpád egyetlen alkalommal, a Freeszfe és a Budapest Brand meghívására dolgozik újra itthon.

A rendező most művészeti vezetőként fogja össze a három eseményből álló különleges projektet, amelyet a Freeszfe osztályainak hallgatói – filmesek és színházi alkotók – hoznak létre. Közösen működnek együtt színészek, dramaturgok, rendezők, filmszínészek, színházcsinálók, performanszosok, közösségi színházasok, operatőrök, filmrendezők és kommunikációsok annak érdekében, hogy a programsorozat megvalósulhasson.

Schilling Árpád a szervezők által elküldött közleményben arról beszél, elsősorban azért vállalta el ezt a feladatot, mert hisz abban, hogy ezekben az ínséges időkben egyetlen lehetőség az összefogás, az erők egyesítése, a kreatív energiák mozgósítása. A Freeszfe történetét példaértékűnek tartja a magyar valóságban.

Azok a tehetséges emberek, akik kiálltak az egyetemi autonómia védelmében, ezáltal nem engedtek a hatalom cinikus, minden jogi és morális normát felrúgó agresszív nyomulásának, megérdemlik a társadalom támogatását. Minden pillanat, amikor fiatalemberek képesek egymásra reflektálni és egymásba kapaszkodni, nagyszerű példája az emberségnek és a művészet felszabadító, provokatív erejének.

A totális önfeladás állapota

Schilling Árpád szerint „az életünk a legféltettebb kincsünk, ha a mindenkori tapasztalatunk az, hogy nemcsak ignorálnak minket, de kifejezetten zaklatnak is a hatalom emberei és szimpatizánsai, akkor előbb-utóbb megfordul bennünk, hogy miért nem ott élünk, ahol megbecsülnek minket. Én tudom, hogy miről beszélek, és ezért is szeretném támogatni azokat a fiatalokat, akik még nem jutottak el a totális feladás állapotába”.

A programsorozat első része a performansz, amelyet 2024. május 9. és 12. között három alkalommal tekinthet meg a közönség.

A zárónapon a performanszok témáját feldolgozó részvételi akció egy interaktív játék, a közösségi színházi osztály hallgatóinak és oktatóinak közös fejlesztése. Ezen a korábbi performanszok nézői vehetnek részt, akiknek kisebb és nagyobb csoportokban kell alkotniuk, megoldásokat keresniük a játék vezetőinek támogatásával és irányításával. A programsorozat végét örömzenekoncert zárja.

Az elhangzó dalok a Freeszfe hallgatóinak saját szerzeményei, amelyek szintén reflektálnak mind a performanszban, mind a valóságban megélt szorongásainkra, félelmeinkre.

Az esemény egyik különlegessége, hogy a nézők bejárhatják a CEU (Közép-európai Egyetem) 2016-ban átadott, Nádor utcai campusát. A CEU mint intézmény és mint épület nyílt seb a főváros szívében. Egy nemzetközi viszonylatban elismert egyetem, ami Magyarországot a politika döntése miatt kényszerült elhagyni, az épület azonban itt maradt. A két egymásba fonódó, csúcstechnológiával és zöldmegoldásokkal épült komplexum megőrizte a Festetics-kastély műemlék épületét, amely köré épültek a 21. századi legmodernebb stíluselemek. Ezek a terek más alkalommal nem látogathatóak, egyedi lehetőség végigjárni azokat.

A béke szigete alkotói a Freeszfe közösség tagjai, volt és jelenlegi diákjai, oktatói, akik önkéntes munkával egy tavaly őszi workshopon és azóta tartó alkotócsoportos munkafolyamaton keresztül hozzák létre a programsorozatot. A részvételi akciót és a koncertet a performanszokra érvényes belépőjeggyel, regisztráció után lehet megnézni.

(Borítókép: Schilling Árpád 2017. május 25-én. Fotó: Bődey János / Index)