Terjed a sztrájk: ma este kórus és táncosok nélkül lesz előadás az Operaházban

2024.03.20. 14:15
Már a műszaki dolgozók is sztrájkba léptek az Operaházban, helyettük az irodai munkatársak bontják a díszleteket – mondta el az Indexnek az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke. Bárány Balázs szerint a munkafolyamat elvégzése szabálytalan és rendkívül balesetveszélyes.

Cikkünk frissül...

Tovább forrnak az indulatok a Magyar Állami Operaházban. A 2024. március 19-i, Don Giovanni-előadás alatt nemcsak a teljes zenekar sztrájkolt egy teljes órán keresztül, hanem a férfikar is.

„Most újabb munkavállalók sztrájkolnak az Operaházban. A műszak nem bontja le a tegnapi, Don Giovanni-előadás díszletét, és a ma este hatkor kezdődő Hunyadi Lászlóét sem építi fel” – tájékoztatta az Indexet Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke.

Ókovács Szilveszter főigazgató most az irodai, szakképzetlen, munkavédelmi oktatásban nem részesült, az adott munkakörre munkaalkalmassági orvosi vizsgával nem rendelkező, megfélemlített munkatársakat rendelte a színpadra a rendkívül balesetveszélyes munkafolyamatok elvégzésére

– fogalmazott az ODFSZ vezetője.

Kórus és tánckar nélkül

Ám a történetnek itt nincs vége, ugyanis az Indexhez eljutott egy levél, ennek tartalmát változtatás nélkül közöljük.

"Kedves Énekművészek!
A ma (03. 20.) esti HUNYADI LÁSZLÓ-előadás kórus nélkül kerül színre.
A főigazgatói döntés csak a ma esti előadásra vonatkozik."

Továbbá egy zárt csoportban a táncművészeket is megszólították. 

"Kedves Művészek!
A mai esti Hunyadi László-előadáson a megváltozott díszlet okán táncosi közreműködésre nincs lehetőség. Az előadás munkaidőnek el lesz számolva (nem kell megjelennetek ma este), közreműködési díjat viszont az Opera nem számol el. 

Megértéseteket köszönjük!"

A mostanra kiteljesedő sztrájk azzal kezdődött, hogy bérfejlesztési követelesésekkel léptek fel az Operaház dolgozói, és azt ígérték, hogy 2024. március 19-én, a Don Giovanni-előadás kezdetétől sztrájkba lépnek. Ezt, mivel az egyeztetés nem hozott eredményt, be is váltották. Ennek kézzelfogható eredménye az, hogy ma este kórus és táncosok nélkül tartják meg a Hunyadi László-opera-előadást – a díszlettel sikerül kezdésre beállni. Ráadásul vasfüggöny előtt fognak énekelni a több ezer forintos, akár 20-25 ezer forintos jegyekért, de árulnak jegyet 81500 forintért, és 100 ezer forintnál drágábban is.

(Frissítés 2024.03.20.16.58.)

Cikkünk megjelenését követően ezt az üzenetet kaptuk a Magyar Állami Operaháztól. Változtatás nélkül közöljük.

„A Magyar Állami Operaház szeretné tájékoztatni az index.hu olvasóit, hogy Bárány Balázs fenti állításából egyetlen szó sem igaz.″