Nem szeret interjút adni, de most kivételt tett

GettyImages-1345220365
2024.03.30. 13:39
Nem mindennapi módon mutatják be Nick Cave Hit, remény és vérontás című kötetét Magyarországon. A koncerttel egybekötött könyvbemutatón 2024. március 30-án a fordító, Németh Róbert mellett Lovasi András is megosztja a szerzővel kapcsolatos gondolatait a budapesti Három Holló Kávézóban.

Hit, remény és vérontás címmel jelent meg Nick Cave interjúkötete, amely nem hagyományos módon nyújt betekintést az ausztrál zenész-dalszerző életébe. „Mert Nick Cave nem szeret interjút adni. Ennek ellenére beleegyezett, hogy jó barátjával, Seán O’Hagannel hosszú, »csapongó« beszélgetéseket folytasson. S bár végül is benne van a könyvben egy bámulatos karrier története is, de még inkább Nick Cave művészetének minden ihlető eleme az őrült kezdetektől a spiritualitásba forduló újabb alkotásokig” – áll a Helikon Kiadó közleményében.

A kötet Németh Róbert zenész-publicista fordításában jelent meg, akivel 2024. március 30-án Lovasi András és Bihari Balázs beszélget egy rendhagyó Wanted podcast keretében a budapesti Három Holló Kávézóban.

A bemutató után a Klinik Kiadó művészeiből (Jazzékiel, Anton Vezuv, Musica Moralia, Mezumm, Arons Land Cargo co., Jakab Péter, Németh Róbert) verbuválódott, Bad Seed Boys elnevezésű alkalmi formáció játszik el egy csokorra valót Nick Cave dalaiból, az utána kezdődő bulin pedig további zenészek felbukkanása várható a DJ-pult mögött. Az eseményre a belépés ingyenes.

Sokszor absztrakt, nehezen megfogható

Mint azt korábban megírtuk, az interjúkból kibontakozik, milyen komoly változásokon, nehéz éveken jutott át a zenész az elmúlt évtizedben, miként sikerült visszatalálnia az élethez, hogyan segítette ebben a hit, és az milyen módon hatott a dalszövegeire – mondta Németh Róbert, a kötet fordítója, újságíró, zenész az MTI-nek.

A könyvben olvasható beszélgetések eltérnek a szokványos rockzenészinterjúktól, sokkal mélyebb dolgok kerülnek felszínre. Nick Cave rendkívül választékosan beszél, egy igazán művelt ember képét mutatja. A beszélgetések témája sokszor absztrakt, nehezen megfogható. A fordítói munkát nagyban segítette, hogy jól ismerem Nick Cave életművét, sőt magam is rajongó vagyok

– mondta Németh Róbert, aki szerint Nick Cave-et dalszerzői tehetsége mellett színpadi kisugárzása, radikális őszintesége, önazonossága emelte az alternatív színtér hősei közé.

(Borítókép: Nick Cave koncertje a Royal Albert Hallban, Londonban, 2021. október 6-án. Fotó: Jim Dyson / Getty Images Hungary)