A feledékeny memóriapárna

DSC6749 copy
2024.03.30. 12:56 Módosítva: 2024.03.30. 13:14
A Márkó és Barna Síkideg e heti vendége Bélteki Béla, akit főzős videóiról lehet ismerni a közösségi médiában, Béla Snacking néven. Béla egyébként a magánéletben orvosnak tanul, azon belül pedig nagyon érdekli a gasztroenterológia, ott pedig összeér az evés és az orvostudomány, a két szenvedélye.

Facebook-help rovatunkban volt, aki fagyasztott egérkéket akart vásárolni, volt, aki péniszmásoló szettet árult, és volt, aki egy benzinkúton vásárolt kávé számláját kereste a közösségi portálon.

Béla a sárga címkés, leárazott élelmiszereken idegeskedett.

Megfigyelte például, hogy napszaktól függ, hogy éppen hány százalékkal vannak leértékelve az egyébként aznapi lejáratú termékek. Ugyan nincs bent egész nap az áruházban, hogy figyelje, mikor teszik rá az olcsóbb címkét, de biztos panaszt tenne, ha éppen azt követően címkéznének le valamit, hogy ő még drágábban megvette. Attól is kivan, hogy másokat is odaengednek a leárazott pultokhoz, és nem csak ő egyedül válogathat.

Izzadós hátizsák

Márkót rettentően idegesíti, ha a hátizsákjának az egyik pántja akár csak egy picit is feljebb van, mint a másik oldal. Órákig tud bajlódni vele, hogy pontosan ugyanolyan hosszúra állítsa be. Béla ennek kapcsán attól ideges, hogy nyáron, amikor pólóra vesz fel hátizsákot, módszeresen beizzad alá, és amikor leveszi a táskát, ott marad a nyoma, izzadság formájában.

Béla teljesen kikészül azoktól a tartalmaktól az interneten, amik azt sulykolják, hogy az életed minden területét tudnád jobban csinálni. Sokszor ezek olyan alapvető dolgokra is kiterjednek, mint hogy az ember hogyan vesz levegőt, vagy hogy milyen hőmérsékletű vizet iszik. Ezek a tartalmak bűntudatot okoznak az emberben, hiszen azt érzékeltetik, hogy ha valaki nagyon akar, akkor akár egy szuperember is lehetne.

Az internetes szakértők ráadásul folyamatosan olyan szakértelmet színlelnek, amit még a legnagyobb orvoskutatók is megirigyelnek. Ezek az áltudományos tartalmak mindig valami mást vesznek célba, legutóbb Béla például olyannal találkozott, ami azt állítja, nem szabad filmnézés közben enni. Márkó szerint nem létezik olyan ember, aki képes úgy bámulni egy képernyőt, hogy közben nem eszik.

Egyébként Márkó is kikészül a tökéletességre törekvés határok nélküli értelmezésétől, ráadásul szerinte a szülőtársadalomban ez különösen akut probléma. Barna szerint nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a mi generációnk pontosan ugyanolyan naivan hiszi el azt, amit a TikTokon lát, ahogy a szüleink bedőlnek a Facebookon látott kamuhíreknek.

Béla szerint a legnagyobb probléma az, hogy bizonyos tartalmak azt akarják elhitetni az emberrel, hogy ha nem úszkál minden egyes pillanatban endorfinban, akkor valamit nagyon rosszul csinál.

Emlékezőpárna

Barnát borzasztóan bosszantják a memóriahabos párnák. És nem azért, mert rosszul emlékeznének, hanem összességében a koncepcióra mérges. Elmondása szerint ugyanis a párna funkciója nem az, hogy megőrizze a fej formáját, hanem éppen az, hogy mindig kemény maradjon, és tartsa a ráhelyezett fejet. A memóriahabos párna ezért rácáfol párnaság funkciójára.

Volt még szó a Mandela-effektusról, nevezetességek előtti kellemetlen fotózkodásról és arról, hogy miért kér meg egy alkalmazás arra, hogy értékeljük, miközben fontos dolgokra használjuk.

A Márkó és Barna Síkideg korábbi epizódjai itt nézhetők vissza.

(Borítókép: Turai Barnabás, Bélteki Béla és Linczényi Márkó. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)