Már lehet jelentkezni az erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjra

2024.04.03. 12:24
Ötödik éve hirdeti meg Erzsébetváros önkormányzata a kortárs költők és írók számára szóló Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjat, amelyre május 2-ig lehet benyújtani a pályázatokat. Az ösztöndíjra 35 és 60 év közötti, legkevesebb két, nem magánkiadású kötettel rendelkező, magyar nyelven alkotó szépirodalmi szerzők jelentkezhetnek.

Az ösztöndíjra azon magyar nyelven alkotó szépirodalmi szerzők jelentkezését várják, akik Magyarországon bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, a 35. életévüket már betöltötték, de hatvanötödiket még nem. És az is szempont, hogy legkevesebb kettő, nem magánkiadású szépirodalmi kötettel rendelkezzenek – írja az erzsebetvaros.hu.

Az elnyerhető támogatás mértéke hat hónapra – 2024. május és október közötti időszakra – havonta nettó 200 ezer forint.

A 2024-es pályázatokat elbíráló zsűri elnöke: Tóth-Czifra Júlia. A zsűri tagjai: Bazsányi Sándor (PIM), Turi Tímea (Szépírók Társasága), Tomaji Attila (Magyar Írószövetség), Mészáros Márton (Fiatal Írók Szövetsége).

A benyújtott pályázatok közül a szakmai zsűri legfeljebb 5 pályázót választ ki. Indokolt esetben egy különdíjas személyére is javaslatot tehet. A különdíjban részesülő pályázó egyszeri, nettó 300.000 Ft összegű pénzbeli támogatásra jogosult.  

A pályázatokat Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíj megjelöléssel 2024. május 2-ig lehet leadni.  Az ösztöndíj-támogatásban minden szerző csak egy alkalommal részesülhet.

Az ösztöndíj odaítéléséről a szakmai zsűri javaslata alapján Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Képviselő-testületének Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottsága dönt legkésőbb 2024. június 11-ig.

A korábbi évek irodalmi ösztöndíjasai:

2020: Kabai Lóránt, Mesterházi Mónika, Peer Krisztián, Szvoren Edina, Tóth Krisztina

2021: Cserna-Szabó András, Mán-Várhegyi Réka, Ménes Attila, Szőcs Petra, Zoltán Gábor

2022: Szabó Imola Julianna, Szijj Ferenc, Tamás Zsuzsa, Tóth Kinga, Závada Péter

2023: Erdős Virág, Fenyvesi Orsolya, Áfra János, András László, Zsille Gábor