Tengeren hánykolódott a testvérpár, egyikük belehalt a menekülésbe

2024.04.03. 18:06
Újabb falfestményt találtak a régészek az ókori Pompeji városában. A freskón a görög mitológia híres testvérpárja, Phrixosz és Hellé látható.

Mindig tartogat meglepetéseket a Vezúv lábánál fekvő ókori romváros. Pompejiben a régészek most tártak fel egy freskót, amely a görög mitológiai testvéreket, Phrixoszt és Hellét ábrázolja – írja a The Guardian

Menekülni kényszerültek

Gabriel Zuchtriegel, a Pompeji Régészeti Park igazgatója úgy jellemezte a leletet, mint a históriák megrendítő tükrét. „A történelem megismétli önmagát.” 

Gyönyörű freskó, kiváló állapotban van. Phrixosz és Hellé mítosza Pompejiben ismert, és most aktuális is. Egy testvérpár a tengeren hánykolódik, menekülni kényszerülnek, mert mostohaanyjuk meg akar szabadulni tőlük. Menekülés közben viszont Hellé a vízbe esik és megfullad

– mesélte a freskóról a direktor.

A freskó élénk színekkel operál, kifinomult stílusban ábrázolja Hellé arcát, ahogyan elmerül a vízben, miközben bátyja keze után nyúl.

Zuchtriegel optimista azzal kapcsolatban, hogy a környéken lévő házakat a közeljövőben hozzáférhetővé teszik nagyközönség számára.

Mindenkinek a pizza jut eszébe

Ahogy azt korábban megírtuk, tavaly nyáron egy olyan freskót találtak, amely egyesek szerint egy pizzát ábrázol, legalábbis annak ősi verzióját. A leleten fekete háttér előtt ezüst tálcán gránátalmát, datolyát és boros láthatunk, mellettük balra pedig a pizzaszerűség.

Gabriel Zuchtriegel nem csodálkozik, hogy a legtöbb embernek elsőre ez jut eszébe, mert tényleg hasonlít. De emlékeztet, hogy

az ókori rómaiaknak még sem a paradicsomot, sem a mozzarellát nem ismerték, amelyek ugye a pizza fő alapanyagai közé tartoznak.

De nem ez volt az egyetlen felfedezés tavaly, decemberben ugyanis tizenhárom betlehemes szobrocskát találtak Pompeji romjai között. A szakértők szerint ez azt bizonyítja, hogy az ókori városban voltak pogány rituálék.

Pompejit időszámításunk szerint 79-ben pusztította el a Vezúv kitörése. Kétezer ember veszett oda − néhányuk mumifikálódott teste ma is látható. 

A romok a világ egyik leglátogatottabb régészeti lelőhelyévé váltak. Ám a város, amely évente csaknem 4 embert vonz, hosszú utat tett meg 2013 óta. Az UNESCO akkor ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy a romokat felveszi a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára, hacsak az olasz hatóságok nem javítanak az állapotán. Ezt eddig sikerült elkerülni.