Csák János: Mi magyarok híd vagyunk Kelet és Nyugat között

2024.04.08. 17:46
Csák János kulturális és innovációs miniszter hétfőn Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulóján megrendezett 34. Csoma Napok nyitórendezvényén mondott ünnepi beszédet.

„Kőrösi Csoma Sándor híd volt Kelet és Nyugat között, és mi, magyarok is híd vagyunk Kelet és Nyugat között. A híd pedig azt jelenti: megértem magamat, és megértem a környezetemet, és ezáltal nagyobb esély van arra, hogy egyetértésre jussunk” – mondta Csák János a Csoma Emlékközpont és Népfőiskola avatóján a székelyföldi Kovásznán.

A Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulóján megrendezett 34. Csoma Napok nyitórendezvényén a kulturális és innovációs miniszter rámutatott, hogy szerinte a magyar kultúrában rengeteg az ünnepelnivaló, a magyarság rengeteget alkotott, amire támaszkodni tud egyénként, családként, közösségként.

„A Csoma-emlékközpont is ilyen, de akkor lesz tele élettel, ha megtelik tartalommal, ha közösség is épül” – tette hozzá.

Hogyha minél többen, akik ide eljönnek, alkotni fognak. Hogyha ebből a házból minél több tudás és ismeret sugárzik majd ki, mert az, aki tudás birtokában van, az erősebb lesz gazdaságilag, erősebb lesz lelkileg, erősebb lesz szellemileg

– húzta alá. Külön köszöntötte a 88. születésnapját ünneplő Gazda Józsefet, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület tiszteletbeli elnökét, a központ megálmodóját.

Csák János felidézte, Kőrösi Csoma Sándor a Háromszéki medencéből indulva jutott el a Himalájába. „És mi sem lennénk itt ma, hogyha nem állnánk olyan óriások vállán, mint Kőrösi Csoma Sándor” – fogalmazott. Hozzátette, hogy szerinte a magyaroknak akkor van esélyük a sikerre, ha „térben és időben messzire látnak”.

A Csoma-központ létrejöttének gondolata több mint 30 éve fogalmazódott meg, célja Kőrösi Csoma Sándor emlékének ápolása, szellemiségének átörökítése a következő nemzedékek számára. A Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész által megtervezett kétszintes létesítmény kiállítótereket, 60-70 főt befogadó konferenciatermet, irodahelyiségeket és 5 vendégszobát is magába foglal.