Ismét a szexuális zaklató rendezése látható a Nemzeti Színházban

2024.04.09. 14:30
Olyan darabot tűz műsorára a jelenleg is zajló Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amelynek rendezőjét korábban szexuális zaklatásért ítélte el a belga bíróság. A Jan Fabre által színpadra állított Mítikszak-csúcs (Az Olümposz tetején) című előadást 2024. április 13-án játsszák a Nemzeti Színházban.

A belga tánckoreográfust és rendezőt, Jan Fabre-t a belga igazságszolgáltatás 2022-ben öt nő elleni zaklatás és erőszak, valamint az egyik személy szeméremsértő bántalmazása miatt ítélte el. 

Az antwerpeni bíróság ezután 18 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, és arra is kötelezte Fabre-t, hogy fizessen minden nőnek jelképes, egyeurós kártérítést fizessen – írta meg akkor a De Morgen című flamand lap. A művész azonban tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el.

Nyolc óra, szünet nélkül

Jan Fabre a magyar közönség számára sem ismeretlen, hiszen a Resurrexit Cassandra című rendezése tavaly a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó programjának része volt. 

A belga művész egy másik, az Mítikszak-csúcs (Az Olümposz tetején) című rendezését 2024. április 13-án, szombaton játsszák a MITEM-en. 

Az előadás nyolc óra, szünet nélkül. A Nemzeti Színház oldalán ezt írják a darabról: „színpompás, illatos előadás, sírszéli mulatozás, a szépség és szenvedély ünnepe, miközben a világ a vesztébe rohan. Rituális játék is egyben: arra késztet, hogy belegondoljunk a jövőnkbe”.

A flamand kulturális minisztérium még 2018-ban indított vizsgálatot Jan Fabre Troubleyn tánctársulatával szemben, miután több korábbi előadó szexuális zaklatással és helytelen magatartással vádolta meg a művészt.

Húsz egykori táncos, közülük 12 névtelenül azt állították, hogy a társulatban folyamatosan megalázták és megfélemlítették őket.

A Troubleyn cég később így reagált: „Elítéljük a médián keresztüli támadást, mivel ez tisztességtelen nyilvános tárgyalásnak minősül.”

Ki is Jan Fabre?

Jan Fabre-t hazájában és külföldön egyaránt nemzedékének egyik legsokoldalúbb művészeként tartják számon. Közel 40 éve színházi alkotó, szerző és képzőművész. A határokat feszegeti minden műfajban, amellyel foglalkozik. Nagy mesterművét, a tragédia kultuszát dicsőítő, nagy sikerű Olümposz (Mount Olympus) című (24 órás) előadást 2015-ben alkotta. A görög tragédiák témáit feldolgozó, 24 órán át tartó mostre produkcióban 27 előadó lép fel – írja a nemzetiszinhazi.hu.

Fabre színházi munkásságában kevés a valósághű párbeszéd vagy életből vett motívum. Inkább költői koncepciókhoz ragaszkodik: rendezéseiben az ősi rítusokat és témákat, az őt szüntelenül foglalkoztató filozófiai kérdéseket jeleníti meg. De műveiben éppúgy megtalálható a teljességgel megélt élet erőszakossága és gyönyöre, a szépség, az erotika, a mulatozás tobzódó, olykor sötét élményvilága – utóbbiban Fabre hol megmerítkezik, hol meg eltávolodik tőle.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”