Fogalma se volt, hogyan kell késsel megölni egy embert

2024.04.16. 19:05
Az indiai-brit író, Salman Rushdie először adott televíziós interjút azóta, hogy 2022 augusztusában túlélt egy késes támadást. A Booker-díjas szerző elmondta: szinte megálmodta a jelenetet. A gyilkossági kísérletről szóló könyv most fog megjelenni, és ez azért is fontos, mert a bíróság egyfajta bizonyítékként kezeli majd.

„Olyan érzés volt, mintha a távoli múltból jönne, és megpróbálna visszarángatni az időben, ha úgy tetszik, vissza abba a távoli múltba, hogy megöljön” – mondta Salman Rushdie a CBS 60 Minutes című műsorában, a támadás óta adott első televíziós interjújában, szúrta ki aThe Guardian

Történt ugyanis, hogy Rushdie 2022. augusztus 12-én a New York állam nyugati részén található Chautauqua nevű kisvárosban a szólásszabadságról akart előadást tartani, amikor egy férfi késsel rohant fel a színpadra, és nagyjából tízszer megszúrta.

A színpadon ültem, és egyszer csak a jobb szemem sarkából megláttam a felém futó fekete ruhás férfit, fekete maszkban. Ez volt az utolsó dolog, amit a jobb szemem látott. Alacsony volt és kemény, mint egy zömök rakéta

– mondta a Booker-díjas szerző, miközben felolvasott a támadásról szóló, Kés című memoárjából.

„Bevallom, néha elképzeltem, hogy a bérgyilkos valamilyen nyilvános fórumon megjelenik, és pont így jön értem. Az első gondolatom, amikor megláttam a felém rohanó gyilkost, ez volt: »Te vagy az. Hát itt vagy.«”

Nem tudta, hogy kell embert ölni

A támadás után Salman Rushdie-t hat hétig kórházban kezelték. A jobb szemére megvakult, és egy időre néhány ujjbegye lebénult. „Az egyik sebész, aki megmentette az életemet, azt mondta nekem, hogy először nagyon szerencsétlen, aztán igazán szerencsés voltam. Megkérdeztem tőle, hogy miben voltam szerencsés, mire ezt felelte:

Nos, a szerencsés része az, hogy annak a férfinak, aki rád támadt, fogalma se volt, hogyan kell késsel megölni egy embert

– idézte fel a világhírű író.

A feltételezett támadó, Hadi Matar először ártatlannak vallotta magát a gyilkossági kísérlet és testi sértés vádjában. Januárban Matar tárgyalása elhúzódott a készülő memoár miatt, amely 2024. április 16-án fog megjelenni. A tárgyalás már folyamatban, de a bíró szerint az írónak a támadásról szóló memoárkötetét be kell mutatnia a vádlottnak, mert bizonyítéknak minősül. Most minden ezért áll.

Lehetetlen mást írni

Harmincöt évvel ezelőtt, 1989. február 14-én történt, hogy az író ellen a Sátáni versek című, 1988-ban megjelent könyve miatt Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruholláh Khomeini fatvát hirdetett, vagyis minden hívő muszlimot felszólított Rushdie kivégzésére, és a regény kiadóinak megölésére is.

Ez azért is érdekes, mert Nemes Krisztián műfordító korábban azt mondta az Indexnek, hogy a hagyományos muszlim jog alapján Khomeininek nem volt joga halálos ítéletet hozni, a fatva pedig természetéből fakadóan semmire sem kötelezhette a hívőket.

Ő viszont kötelező jellegű felhívásként értelmezte, amelyet minden igaz hitű muszlimnak be kellene tartania. Jelesül, hogy Rushdie-t, a kiadóit és a fordítóit meg kell ölni.

A támadásról szóló Kés című memoár angolul 2024. április 16-án jelenik meg. Magyarul várhatóan április 30-án, Greskovits Endre fordításában adják ki a Helikon Kiadó gondozásában.

Salman Rushdie a készülő könyvéről azt mondta: „Lehetetlen mást írni. Ez egy nehéz év volt számomra, de örülök, hogy még mindig itt lehetek.”