Egy titokzatos magyarról beszélnek a spanyolok, akinek a létezését kétségbe vonták

D MAR20160919003 (1)
2024.04.18. 17:31
Már plakát hirdeti, hogy Krasznahorkai László 2024 szeptemberében Marrakeshben veheti át a rangos spanyol Formentor-díjat. Az eseményről a legtöbb hispán lap is beszámolt, szerintük a magyar szerző alakját rejtély övezi, de tisztelik őt, sőt a legnagyobbakhoz – Kafkához, Gogolhoz és Bulgakovhoz – hasonlítják.

2024-ben Krasznahorkai László kapta a spanyol Formentor irodalmi díjat. Az öttagú zsűri méltatásában kiemelte „a világ valóságát behálózó, feltáró, elrejtő és átalakító narratív erő fenntartását”, az irodalmi képzelet lenyűgöző labirintusainak felépítését, valamint a magyar író részletgazdag, lassú stílusát, amely „a szórakoztatás ipari hatásától teljesen idegen irodalom alkotói energiáját tükrözi”.

Krasznahorkai László Facebook-oldalán most megjelent egy érdekes kép a díjjal kapcsolatban, ezzel a különös kommentárral: „A marrakeshi esemény plakátja, amelyen és amikor Krasznahorkai Lászlónak átadják a Formentor-díjat 2024. szeptemberében.”

A díj mellé egyébiránt 50 ezer euró (csaknem 20 millió forintnyi) pénzjutalom is jár.

Alakját rejtély övezi

A legtekintélyesebb spanyol lapok, mint az El Correo vagy az El Pais szerint a rangos nemzetközi díj ismét egy örök irodalmi Nobel-díjas jelöltet talált meg. A Kossuth-díjas szerzőről megjegyzik, hogy mindig fekete ruhát visel, de ami talán ennél is fontosabb: Kafkához, Thomas Bernhardhoz, Gogolhoz és Bulgakovhoz hasonlítják. Arról is írnak, hogy

Krasznahorkai alakját rejtély övezi, és miután nem ad interjút, a pályafutása elején voltak, akik azt hitték, hogy az író egyszerűen nem létezik.

Abban persze van igazság, hogy a magyar szerző ritkán ad interjút – Magyarországon is évente legfeljebb egyszer –, de hogy egyáltalán nem, az nem állja meg a helyét. Legutóbb idén januárban láthatta a közönség, amikor ellátogatott a Zsömle odavan című új regénye bemutatójára – de speciel itt sem lehetett őt kérdezni. Szinte észrevétlenül jött, és úgy is távozott. 

Művei közül a Sátántangó, a Háború és háború és Az ellenállás melankóliája hatalmas népszerűségnek örvend Spanyolországban. Az Acantilado gondozásában a köteteket Adan Kovacsics ültette át spanyol nyelvre.

A Formentor irodalmi díjat 1961-ben alapították. Az első évek díjazottjai között szerepelt az ír Samuel Beckett és az argentin Jorge Luis Borges. Több évtizedes szünet után 2011-ben élesztették újra az elismerést, amelyet mások mellett a Nobel-díjas francia Annie Ernaux, az orosz Ljudmila Ulickaja vagy tavaly a francia Pascal Quignar vehetett át.

(Borítókép: Krasznahorkai László az Írók Boltjában Budapesten 2016. szeptember 19-én. Fotó: Marjai János / MTI)