Hat új magyar televíziós produkció kapott támogatást a Nemzeti Filmintézettől

2024.04.18. 17:38
A Nemzeti Filmintézet csütörtöki közleménye szerint hamarosan hat magyar televíziós alkotás forgatása kezdődik el, miután megadta hozzá a szükséges támogatást. A támogatott munkák között van rövidfilm, dokumentumfilm és egy tévéfilm is, amely Anton Csehov világhírű orosz író népszerű színműve, a Ványa bácsi televíziós feldolgozása lesz.

Televízió és streaming szolgáltatásra készülő filmek gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI). Az ezzel kapcsolatos közleményt csütörtökön tette közzé az NFI – írja az MTI.

A közlemény felidézi, hogy „az intézet 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek”.

A tájékoztatás szerint a Televíziós Döntőbizottság ezúttal

EGY TÉVÉFILM, EGY RÖVIDFILM ÉS NÉGY DOKUMENTUMFILM- ÉS ISMERETTERJESZTŐ-SOROZAT GYÁRTÁSÁNAK SZAVAZOTT MEG TÁMOGATÁST.

A legnagyobb volumenű alkotásnak Csehov egyik legnépszerűbb színműve, a Ványa bácsi feldolgozása ígérkezik, amely Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor producerek vezetésével fog megszületni. A fekete komédiai elemeket sem nélkülöző mű a Megafilm Service és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) koprodukciójában születik meg tévéfilm formájában. A rendezést Fazekas Péterre bízták, míg a forgatókönyvet Somogyi György és Kun-Béres Anikó írja. A tévéfilm forgatása nyáron veszi kezdetét, a bemutatót januárra tervezik az alkotók. A főszerepekben Görög László, Szervét Tibor, Szabó Győző, Czakó Julianna, Molnár Piroska, Csarnóy Zsuzsanna, Bede-Fazekas Szabolcs, valamint Martos Hanga lesz látható.

Ugyancsak támogatást nyert Vas Marianna, a nemzetközi DocNomads képzés diplomása, aki Mirhó címmel rendezhet rövidfilmet. Az alkotás középpontjában két gyermek áll, akik egy forró nyáron a nagymama kertjében megtapasztalják a vágyat, a félelmet és némi elnyomást is – áll a közleményben.

Egy nőtörténeti dokumentumfilm-sorozatot úgyszintén köszönthetünk hamarosan, mivel Magyar királylányok címen olyan alkotás alkotást nézhetünk, amely a magyar történelem kevéssé ismert női szereplőire irányítja a reflektorfényt. A sorozat főhősei a közismert uralkodók és nemesek lányai, akikről méltatlanul kevés szó esik a történelemkönyvekben. A sorozat rendezője Borsody István, aki nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy Magyarországon is megismertesse azokat a magyar lányokat, akik házasságaik révén Európában, a választott hazájukban jóval ismertebbek, mint idehaza. A sorozatban csodák, legendák és bizonyítható történelmi tények alapján ismerhetjük meg a főhősnőket.

Kostya Bánk rendezésében születik képernyőre az Ez elment vadászni című hatrészes sorozat, melynek a természetvédelem és a természethasznosítás megismertetése a célja. Az egyes epizódokban az alkotók modern eszközök és a legnépszerűbb kommunikációs csatornákon keresztül igyekeznek visszavezetni a nézőket természetközeli énjükhöz.

1956 a Vajdaságban címmel készít dokumentumfilmet Lavro Ferenc újvidéki származású rendező. Az alkotás az 1956-os magyarországi események vajdasági magyarok identitására gyakorolt hatását vizsgálja, bemutatva a forradalom magyar menekültjeinek jugoszláviai fogadtatását.

Háromszáz éve kezdődött a magyarországi svábok története, az évforduló kapcsán a nemzeti kisebbség történetét meséli el a kezdetektől napjainkig a 300 év... „de mit adtak nekünk a svábok?” című dokumentumfilm, amelynek rendezője a Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk! és az Isten veled, hazánk! című filmeket is jegyző László Gábor.